Strany se dohodly na koaliční smlouvě, minimální daň pro živnostníky nebude

Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek Zdroj: CTK

Kontroverzní minimální daň pro živnostníky nakonec chystaná vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL nezavede. Vyplývá to z finální podoby programové části koaliční smlouvy, na níž se dnes dohodli zástupci všech tří stran. Místo sporného opatření se omezí daňové výhody pro ty živnostníky, kteří budou dlouhodobě ve ztrátě.

Kompletní text dohody se partaje chystají zveřejnit v pátek dopoledne. „Obsahovou práci jsme dnes v podstatě ukončili. Nikdo nezvítězil. Výsledný text je průsečíkem a kompromisem. Není žádný spor,“ uvedl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Konkrétní obsah koaliční smlouvy nechtěl ani on, ani další politici přiblížit. Zdůvodnil to tím, že se v textu musí vyčistit gramatické drobnosti. Sporný odstavec o minimální dani pro živnostníky vyjednavači nahradili jinou úpravou, která jim prý připadá dostatečná.

„Podnikající fyzické osoby - osoby samostatně výdělečně činné, které dlouhodobě nevykazují zisk z podnikání a po zohlednění všech zdanitelných příjmů nevykazují základ daně, nebudou mít nárok na daňové zvýhodnění,“ uvedl Zaorálek.

Místopředseda sociálních demokratů zároveň dodal, že se opatření nebude týkat roku, kdy lidé s podnikáním začali, a také následujících třech let.

Zleva místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka, předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek a předseda poslaneckého klubu ČSSD Lubomír Zaorálek přicházejí 12. prosince na tiskovou konferenci.Zleva místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka, předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek a předseda poslaneckého klubu ČSSD Lubomír Zaorálek přicházejí 12. prosince na tiskovou konferenci. | ctkMarian Jurečka, Jaroslav Faltýnek a Lubomír Zaorálek přicházejí po dnešním jednání na tiskovou konferenci (foto: ČTK).

Podle Zaorálka budoucí koaliční vláda chystá také analýzu odvodů zaměstnanců OSVČ do veřejných rozpočtů s cílem navrhnout opatření na spravedlivější rozložení nákladů na financování veřejných služeb.

Hnutí ANO je podle šéfa jeho poslanců Jaroslava Faltýnka s výsledkem spokojeno. Na formulaci daní pro živnostníky se prý shodly všechny tři strany. Místopředseda lidovců Marian Jurečka řekl, že koaliční dohoda představuje dobrý program pro Česko na příští čtyři roky.

Sektorová daň zůstává ve hře

Zaorálek řekl, že v oblasti sektorové daně, o kterou se strany dříve také přely, bude v koaliční smlouvě uvedeno, že strany zváží její zavedení. Příští rok budou strany hledat v hospodaření státu úspory.

„Pokud se během roku 2014 ukáže, že se to nedaří, tak se vrátíme k těm požadavkům, které jsme měli, včetně daně z příjmu právnických osob a podobně,“ řekl Zaorálek. Zavedení sektorové daně by pak bylo zřejmě na prvním místě. Podle Jurečky ale není v dohodě vymezeno, kterých odvětví by se vyšší daň mohla týkat.

O víkendu budou o programové části koaliční smlouvy jednat orgány ČSSD a lidovců, ve středu pak výbor hnutí ANO. Teprve poté, co se strany dohodnou na rozdělení postů ve vládě, bude kompletní dohoda podle Zaorálka předložena k podpisu poslancům.