Strmý pád stavebnictví nezastavily ani jarní měsíce

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Resuscitace stavebnictví v podobě jarních měsíců nezabrala. Stavební výroba v České republice naopak v červnu zrychlila meziroční pokles na 8,4 procenta, smutné jaro zažilo zejména inženýrské stavitelství.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se stavební produkce snížila o 7,3 procenta. Červen měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den méně.

Pozemním stavitelství zaznamenalo podle údajů Českého statistického úřadu meziroční pokles o 1,4 procenta a inženýrské stavitelství se propadlo o 22,1 procenta. Stavební produkce od počátku roku do konce června klesla ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 o 23,7 procenta.

:

Pád stavebnictví potvrzuje i počet vydaných stavebních povolení, který se v červnu meziročně snížil o 14,4 procenta, stavební úřady jich vydaly 8686. Meziročně poklesla o 36,3 procenta na 21,5 miliardy korun i orientační hodnota staveb.

zahájili o 17,4 procenta méně bytů, jejich počet se snížil v rodinných i bytových domech. Dokončili jich ale o 91,9 procenta více, celkem 2454 bytů.

Spolu s nižším počtem započatých staveb firmy propouštěly i zaměstnance, jejich průměrný evidenční počet ve stavebních podnicích s 50 a více pracovníky meziročně klesl o 3,9 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda zaměstnanců meziročně klesla o 0,6 procenta na 28 032 korun.