Stropnický a Fiala: Evropa v migrační krizi selhává

Uprchlíci na maďarském nádraží

Uprchlíci na maďarském nádraží Zdroj: ctk/ap

Evropa selhává při řešení migrační krize, na aktuální vývoj reaguje nepružně, shodli se v pořadu Partie televize Prima ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a šéf ODS Petr Fiala. Oba se vyslovili proti povinným kvótám na přerozdělování uprchlíků, pro lepší ochranu schengenských hranic a větší zapojení do boje proti Islámskému státu.

Osmadvacítka na migrační vlnu podle Stropnického reaguje zkostnatěle, projevují se všechny nedostatky její „chatrné nebo téměř neexistující společné zahraniční a bezpečnostní politiky“. Evropa selhává v tom, že nedokáže dostatečným způsobem chránit svoji bezpečnost, poznamenal zase Fiala.

„Jestli Evropa v něčem páchá sebevraždu, tak je to způsob řešení té migrační krize formou kvót; přerozdělováním lidí tam, kde ty lidi ani být nechtějí,“ míní šéf opoziční ODS. Stropnický ve shodě s ním ke kvótám podotkl, že být proti nesmyslu nevyžaduje zvláštní inteligenci.

Jestli Evropa v něčem páchá sebevraždu, tak je to způsob řešení migrační krize

Za jednu z cest k řešení migrační krize vidí oba politici stabilizaci Blízkého východu a zemí, odkud uprchlíci přicházejí. Shodli se také na důslednějším boji proti Islámskému státu. Fiala vyjádřil přesvědčení, že vojenská akce proti němu bude dříve či později nevyhnutelná. Uvítal by i účast Ruska na širší mezinárodní akci. Stropnický věří, že Západa a Rusko by mohly při řešení situace v Sýrii spolupracovat ve střednědobém horizontu.

Fiala se vyjádřil také k cestě prezidenta Miloše Zemana do Číny. Nemá prý nic proti rozvíjení vztahů s Čínou, hlava státu by se ale podle něj měla vyvarovat excesů, za jaký považuje třeba účast na vojenské přehlídce na Náměstí nebeského klidu. Byl by také rád, kdyby Zeman více rozvíjel vztahy i se zeměmi na západ od České republiky.

Jana Havligerová: Jednoduché recepty nepomáhají