Stropnický: Armáda může v uprchlických táborech nasadit tisíce vojáků

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) Zdroj: ctk

Česká armáda může v případě potřeby vyslat do uprchlických táborů v okolí Sýrie tisíce vojáků. V České televizi to řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Zdůraznil, že by to nebylo na úkor zajištění bezpečnosti v Česku. Vojáci by měli pomáhat s registrací uprchlíků, logistikou či zásobováním.

Stropnický prohlásil, že česká armáda může celkem uvolnit i víc než 2500 vojáků, o kterých v sobotu na Dnech NATO v Mošnově na Novojičínsku hovořil náčelník generálního štábu Josef Bečvář. „Dostaneme se opravdu výrazně výš než těch dva a půl,“ řekl Stropnický. „Když bude ta potřeba, tak prostě budou,“ doplnil. Konečný počet vojáků nasazených v Česku i zahraničí podle něj může být i více jak dvojnásobný, tedy přes pět tisíc.

„Okamžitě jsme připraveni vyslat ve velmi krátké době, zhruba do 48 hodin, 900 vojáků ve prospěch Policie České republiky a ta by následně definovala, kde ti vojáci by sloužili,“ řekl v sobotu Bečvář. Maximum, jež by armáda mohla policii poskytnout, by podle něj bylo 2500 vojáků.

Ministr zdůraznil, že primární zůstává zajištění bezpečnosti v Česku. „Budu poslední, kdo by odsud vojáky posílal pryč, když budou potřeba být tady,“ poznamenal.

Vojáci by podle něj měli pomáhat policistům, případně by se zapojili do ochrany táborů. „Nepředstavujme si to tak, že vojáci někam pochodují a střílejí. Vojáci zmnožují počet policistů a pomáhají organizačně,“ uvedl.

Nasazení armády by podle Stropnického měla koordinovat Evropská unie a zapojily by se do něj všechny členské státy.