Stropnický: Česko by mohlo do Maďarska poslat vojáky a techniku

Na maďarské hranici je kvůli migrantům ostnatý drát

Na maďarské hranici je kvůli migrantům ostnatý drát Zdroj: CTK

Česko nabídlo Maďarsku pomoc při ostraze schengenské hranice.Oznámil to ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Ministerstvo podle něj nyní společně s armádou analyzuje, co by mohlo Maďarsku poskytnout. Podle dostupných informací se uvažuje o technice ke střežení hranic i personálu, který by ji obsluhoval.

„Jsme v kontaktu s Maďary. Schází jim při ochraně hranic část techniky. Pracujeme na tom, abychom jim s ní pomohli,“ napsal Stropnický na Twitteru. Upřesnil, že Česko Maďarsku nabídlo pomoc při ostraze schengenské hranice. „Chceme tak vyjádřit solidaritu i v konkrétní, praktické rovině. V současné době společně s Armádou České republiky analyzujeme možnosti, co bychom byli schopni poskytnout,“ dodal ministr.

Z dostupných informací také vyplývá, že by do Maďarska z Česka mohla putovat technika a řádově desítky vojáků. V minulosti se mluvilo o tom, že by česká armáda mohla pro zvládání migrační krize poskytnout například speciální techniku na monitorování pohybu lidí.

Ministerstvo obrany také oznámilo, že v případě eskalace migrační krize je armáda připravena nasadit až 5000 vojáků k ochraně českých hranic. Omezený počet vojáků je připravena vyslat také k řešení situace v záchytných táborech v okolí krizových míst. Armáda zároveň dnes začala cvičně stavět humanitární tábor ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku. Preventivní akce má prověřit její schopnost čelit případné silné migrační vlně.