Stropnický chce vést pražské ANO, situace mu prý není lhostejná

Ministr obrany Martin Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický Zdroj: ctk

Ministr obrany Martin Stropnický potvrdil, že bude na sobotním sněmu kandidovat na šéfa pražského hnutí ANO. Situace v Praze mu prý není lhostejná a chce přiložit ruku k dílu. Sněm bude volit nového předsedu místo Radmily Kleslové, která v říjnu v návaznosti na mediální tlaky rezignovala. Lídr ANO Andrej Babiš už v pátek oznámil, že by si přál, aby v čele pražské buňky stanul právě Stropnický.

„Kandiduji proto, že situaci v krajské organizaci i na magistrátu je třeba řešit, že jsem k tomu byl vyzván, že mi byla vyjádřena podpora, a protože mi vývoj v Praze samozřejmě není lhostejný,“ sdělil Stropnický, který je zároveň členem předsednictva hnutí ANO.

„Vstupoval jsem do hnutí, když mělo preference pod polovinou procenta. ANO pro mě není výtahem ke kariéře. Tu už jsem, dovolím si říct, udělal v minulosti. Hnuti je pro mě srdeční záležitost,“ doplnil.

V pražské politice působí za Stranu zelených Stropnického syn Matěj, který byl do říjnového odvolání náměstkem primátorky Adriany Krnáčové z ANO. Jeho návrat do rady, který požadují zelení, Babiš minulý týden označil za nepřijatelný. Jak se vyvine situace ve znesvářené pražské koalici ANO, ČSSD a Trojkoalici, zatím není jasné. Další koaliční schůzka bude v úterý.

Nejednota v ANO

Kromě problémů v koalici se na povrch stále více dostávají informace o nejednotě zastupitelů za ANO. Podle některých informací se klub rozdělil na lidi nakloněné primátorce a na příznivce předsedy klubu, odvolaného radního Michala Haška, který je považován za blízkého spolupracovníka Radmily Kleslové.

Hnutí ANO v loňských podzimních volbách v metropoli zvítězilo. Spolu s ČSSD a Trojkoalicí získalo v zastupitelstvu těšnou většinu jednoho hlasu.