Stropnický chystá personální průvan, jde o první krok reorganizace

Martin Stropnický

Martin Stropnický Zdroj: CTK

Sotva ministr obrany Martin Stropnický vyměnil většinu náměstků a některé další vysoké úředníky, chystá ještě hlubší personální řez – nařídil vytipovat přebytečná místa. Podle informací deníku E15 jde o první krok chystané reorganizace, s níž má pomoci externí firma. Utrácení peněz za poradenské služby přitom kritizuje ministr financí a Stropnického stranický šéf Andrej Babiš.

„Jednotlivé organizační složky dostaly za úkol, aby do konce dubna posoudily a navrhly možné změny. Týká se to především úředníků, tedy ministerstva. O případných dalších opatřeních ještě nebylo rozhodnuto,“ uvedl mluvčí úřadu Jan Pejšek.

Stropnický souhlasí, že armádní rozpočet je podfinancovaný. Než však podle svých slov vládu požádá o jeho zvýšení, chce ušetřit alespoň desítky milionů korun. „Dost dobře nemohu chodit s nataženou rukou, aniž bych se maximálně nesnažil nalézt nějaké rezervy,“ poznamenal nedávno.

Personální průvan

Nyní se ukázalo, že vedle revize především dlouhodobých zakázek připravuje větší personální průvan. Zda nedobrovolně odejdou desítky nebo až stovky lidí, nechtěl Pejšek odhadovat. Ani nevyloučil, že se změny mohou dotknout i generálního štábu, který je součástí ministerstva. Tlak bude také na Univerzitu obrany v Brně, jejíž fungování Stropnický před týdnem označil za „katastrofálně neefektivní“.

Záměr svěřit reorganizaci externí firmě, která by měla být vybrána do tří až čtyř měsíců, může narazit nejen na šéfa státní pokladny Babiše, ale i na ostatní členy Sobotkova kabinetu. V programovém prohlášení vlády se píše, že je třeba omezit zejména outsourcing právních služeb, marketingu či poradenství.

Propouštělo se už loni

Kvůli miliardovému krácení rozpočtu se na obraně propouštělo už loni. Skončilo na 1800 lidí včetně 740 vojáků. Rok 2013 byl rokem propouštění, shodovala se média. Vojsko změnilo svoji organizační strukturu. Od minulého léta má dvě menší velitelství pozemních a vzdušných sil, obě sídlí v pražské budově generálního štábu. Zcela zanikla velitelství společných sil v Olomouci a sil podpory ve Staré Boleslavi.

Vedle toho bylo zrušeno zhruba 1100 neobsazených tabulkových míst. Přibližně stejný počet takzvaných mrtvých duší, na něž se nárokují peníze z eráru, si měl rezort ponechat kvůli neobsazení klíčových pozic v některých jednotkách, pro něž hledá vhodné uchazeče.