Stropnický: Nechtěl jsem lhát. O spojení Libanonu a Fájada se vědělo

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) Zdroj: ctk

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) necítí potřebu se kvůli komentování případu únosu Čechů v Libanonu obhajovat. Byl prý postaven před otázku, zda flagrantně lhát. Jenom v obrysu a náznaku pojmenoval něco, o čem psali novináři. Záležitost nevyzradil.

Stropnický to řekl novinářům v Bruselu při zasedání ministrů obrany NATO v reakci na výzvu místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), aby zvážil své setrvání ve funkci. Stropnický minulý týden potvrdil spekulace, že podmínkou propuštění pěti unesených bylo, aby Česká republika nevydala v Česku zadržovaného Libanonce Alího Fajáda do Spojených států.

Stropnický na otázku, zda se bude v pátek ve Sněmovně bránit, řekl, že „necítí potřebu se nějak výrazně obhajovat“, protože jen „v obryse, náznaku“ pojmenoval něco, čeho byly dva dny plné noviny. „Všechny noviny, všechny servery o tom psaly. Já jsem dostal otázku, a teď jsem byl během tří sekund postaven do situace, jestli mám flagrantně lhát a jestli mám připustit, že na tom něco je. Já jsem to rozhodně nevyzradil,“ řekl.

Více se k záležitosti nechtěl vyjadřovat. Dnešní zasedání aliančních ministrů obrany je podle něj daleko důležitější než si vyřizovat účty v koalici. Výzvy k odstoupení prý chápe od opozice. „Ze strany opozice to je přirozené, ze strany koalice mi to přijde zcela zbytečné,“ poznamenal.