Stropnický: Pokud sektorovou daň, tak jen pro banky

Martin Stropnický

Martin Stropnický Zdroj: CTK

ČSSD se stůj co stůj snaží prosadit jednu z ikon svého programu, takzvanou sektorovou daň, která by se podle volebního programu strany pohybovala v rozmezí od 25 až 30 procent. Jeden z lídrů ANO Martin Stropnický říká, že by mohla platit pouze v případě, kdyby se v dostatečném objemu nenalezly úspory ve státní správě.

E15: Po víkendovém jednání se sociální demokracií a KDU-ČSL jste se proti zavedení zvláštní daně pro velké firmy jednoznačně nevymezili. Jak to tedy je?

Pokud se mě ptáte na to, zda se po dnešní schůzce ČSSD, ANO a lidovců toto téma objeví ve finální podobě koaliční smlouvy, tak jsem přesvědčený o tom, že je na to příliš brzy. To znamená, že se to během dneška nevyřeší. Třeba i proto, že předseda našeho hnutí plánuje schůzky s velkými bankovními domy.

E15: Záleží pouze na tom, co se od nich Andrej Babiš dozví?

To samozřejmě ne. My stále dokola říkáme, že jsme proti zvyšování daní, protože ve státní správě je možná nalézt výrazné úspory v řádu desítek miliard korun.

E15: Takže čekáte na to, až se seznámíte s jednotlivými ministerstvy?

Do té doby opravdu nelze přesně vyčíslit, nakolik budou úspory velké. Například se ukáže, že některé pro stát nevýhodné smlouvy nelze vypovědět. Minimálně dva až tři měsíce po jmenování vlády budeme potřebovat na to, abychom zjistily, jak na tom jednotlivé úřady jsou a jak rychle a v jakém objemu je možné úspory nalézt. Zavedení zvláštní daně pro banky je pro ANO ta nejzazší možnost. Jednalo by se o nouzový nebo chcete-li záchranný krok směrem ke státnímu rozpočtu. Tím myslím návrh, který se bude sestavovat pro rok 2015.

E15: A co zvláštní daň pro energetické nebo telekomunikační firmy?

Tuto možnost vylučujeme.

E15: A co vyšší daně pro právnické osoby obecně?

Znovu opakuji, nejprve se musíme detailně seznámit se státní správou. Na druhé straně platí, že pokud chceme nastartovat ekonomiku, nemůžeme firmám zvyšovat daně. To přece nejde dohromady.