Stropnický prezidentem. Kdo by ho na ministerstvu nahradil? Ve hře jsou dvě jména

Ministr obrany Stropnický.

Ministr obrany Stropnický. Zdroj: archiv Blesku

Věra Jourová
Vicepremiér Andrej Babiš na konferenci Digitální Česko
Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech (leden 2017)
Vlastimil Picek
5
Fotogalerie

V případě kandidatury stávajícího ministra obrany Martina Stropnického na funkci prezidenta jsou ve hře dva možní aspiranti na jeho post.

Hnutí ANO už delší dobu připouští, že do souboje o Hrad vyšle někoho z vlastních řad. V této souvislosti padají jména ministra obrany Martina Stropnického a eurokomisařky Věry Jourové. S blížícím se startem kampaně, která se rozjede ve druhé polovině roku, se proto spekuluje o tom, kdo by Stropnického v křesle ministra obrany vystřídal. Právě jeho kandidatura se zdá nejpravděpodobnější. Podle dostupných informací jsou možnými adepty na Stropnického post místopředseda výboru pro obranu Poslanecké sněmovny Bohuslav Chalupa (ANO) a Stropnického náměstek pro vyzbrojování Daniel Koštoval.

Na ministerstvu působí už od roku 2013, kdy ho prvním náměstkem jmenoval tehdejší ministr Vlastimil Picek. „I když by nový ministr vzhledem k podzimním parlamentním volbám mohl zastávat funkci jen několik měsíců, je to pozice, která v pozdější kariéře otevírá dveře prakticky kamkoliv,“ shodují se zdroje blízké ministerstvu a zbrojařským kruhům. Větší šance usednout ve vládě má Koštoval, který se jako možný příští ministr údajně těší mírné podpoře Stropnického. Přestože nese faktickou odpovědnost za pomalé uzavírání strategických zakázek, za něž je ministerstvo často kritizováno, je zkušený diplomat a úředník.

Působil na českých ambasádách v USA a v Moskvě. V Černínském paláci vedl odbor bezpeč- nostní politiky, pak byl ředitelem sekce mimoevropských zemí. Stropnický ani Koštoval včera na dotazy deníku E15 nechtěli reagovat. Úvahy o kandidatuře na prezidenta podpořil sám Stropnický. V nedělním pořadu ČT se přimluvil za to, aby ANO nasadilo vlastního uchazeče o nejvyšší ústavní funkci, což lídr ANO Andrej Babiš vzápětí podpořil.

Podle populárního herce a exministra kultury se hnutí, jehož podpora osciluje mezi 25 až 30 procenty, nemá řídit tím, jak se rozhodne současný prezident Miloš Zeman. Ten avizoval, že 10. března – v den zahájení sjezdu ČSSD – řekne, zda se o úřad hlavy státu znovu utká. O přímém zapojení do prezidentského klání bude rokovat i sněm ANO, který se uskuteční 25. a 26. února v Praze.