Stropnický přišel o další kompetence. Je to výsledek tlaku developerů, míní

Primátorka Adriana Krnáčová a náměstek Matěj Stropnický

Primátorka Adriana Krnáčová a náměstek Matěj Stropnický Zdroj: CTK

Pražská rada na návrh ČSSD odebrala náměstkovi primátorky Matěji Stropnickému (Trojkoalice/SZ) další kompetence. Tentokrát jde o Institut plánování a rozvoje (IPR), který zodpovídá za plánování výstavby ve městě, mimo jiné připravuje metropolitní plán. Hlasování inicioval náměstek Petr Dolínek.

Stropnický označil krok koaličních partnerů za účelový. Prý jde o tlak developerů. „Metropolitní plán musí mít vymahatelné regulativy, musí být přezkoumatelný soudem a já mám zásadní obavy z toho, aby nenastala situace jako v případě stavebních předpisů, jejichž účinnost pozastavilo ministerstvo,“ uvedl. „Cílem aliance ANO a ČSSD je zbavit se mě a Trojkoalice jako koaličního partnera,“ doplnil. Pražští zelení podle předsedy Ondřeje Mirovského považují situaci v pražské koalici za „extrémně vážnou“. Je to plivnutí do tváře, řekl Mirovský.

Koaliční krize se tak podle všeho dostala do další fáze. Dolínek dnes ale tlumil vášně. „Je to technická záležitost, nikoli záležitost politická. Je to věc rady, nikoli médií,“ uvedl. Na další otázky odpovídat nechtěl. Později v tiskové zprávě uvedl, že Stropnický měl na zaměstnance IPR požadavky, které jsou v rozporu se zákonem a mohly by narušit dlouholetou práci na metropolitním plánu.

Nedávno radní na návrh primátorky Adriany Krnáčové (ANO) zbavili Stropnického přípravy pražských stavebních předpisů. Gesci stejně jako dnes i tehdy převzala primátorka. ANO a ČSSD navíc požádaly Trojkoalici o výměnu Stropnického. Trojkoalice se dosud za Stropnického vždy postavila.

Skončí koalice?

O dalším osudu magistrátní koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN a KDU-ČSL) budou špičky koalice jednat ve čtvrtek. Dnes večer se sejdou zastupitelé ANO. Předseda Michal Hašek nechtěl program jednání komentovat. „Uvidíme s čím přijdeme. Nemohu a nechci předjímat,“ řekl.

ČSSD už v pondělí odhlasovala, že je ochotna zdvihnout ruce pro návrh na odvolání Stropnického. S takovým návrhem ale zatím nikdo nepřišel. Spekuluje se, že by jej mohla přednést opoziční TOP 09.

Ta to ale ústy předsedy klubu Jiřího Nouzy odmítla. Jednání zastupitelstva, kde by se mohlo případně o personálních změnách v radě hlasovat, se uskuteční příští týden. Hnutí ANO, které v Praze vyhrálo volby, má s ČSSD a Trojkoalicí v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.

Matěj Stropnický: Já toho Golema zapřáhnu