Stropnický prosadil Kříže do čela Vojenské policie

Ministr obrany Martin Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický Zdroj: CTK

Branný výbor Sněmovny projednal jmenování právníka Pavla Kříže náčelníkem Vojenské policie. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ho tak může jmenovat do funkce. Proti se v minulosti postavil bývalý náčelník generálního štábu Petr Pavel. Projednání ve výboru je zákonnou podmínkou jmenování, to samo je ve výlučné pravomoci ministra obrany. Současný náčelník vojenské policie Milan Schulc má zamířit do zahraničí.

Stropnický navrhl právníka Kříže do čela vojenských policistů již v lednu. Záměr kritizoval Pavel, nelíbilo se mu porušení armádního kariérního řádu. Nový pokus o jeho prosazení tak přišel několik dnů poté, co Pavel na konci dubna skončil ve své funkci.

Proti projednání ve výboru se postavili dva poslanci, Ivan Gabal (KDU-ČSL) a Marek Ženíšek (TOP 09). Podle Gabala je Kříž na funkci příliš mladý, je mu 37 let. Nelíbí se mu také, že velel pouze několika lidem a nemá bojové zkušenosti. Jeho navržením byl porušen kariérní řád, řekl. „Je to v rozporu s principy, které samo ministerstvo definovalo,“ poznamenal. Rozhodnutí Stropnického dokonce označil za porušení koaliční spolupráce.

Ministr výtky označil za polopravdy. Hledal prý člověka, který Vojenskou policii zná a zároveň má patřičné vzdělání. Zdůraznil, že je připraven nést za jmenování Kříže zodpovědnost.

„Nečekám procházku růžovým sadem,“ uvedl ke svému nadcházejícímu angažmá Kříž. Poslancům řekl, že chce posílit výkonné prvky Vojenské policie nebo podporovat větší nasazení vojenských policistů v zahraničních misích.