Stropnický se hádá s Pavlem o peníze

Petr Pavel, náčelník generálního štábu AČR

Petr Pavel, náčelník generálního štábu AČR Zdroj: ctk

Necelé tři týdny po hádce o šéfa Vojenské policie to mezi ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO) a náčelníkem generálního štábu armády Petrem Pavlem opět skřípe. Tentokrát jde o 750 milionů korun z prodeje vyřazených letounů L-159 Iráku, z nichž si rezort nemůže nárokovat ani haléř.

Podle novely zákona o rozpočtových pravidlech prostředky utržené za nepotřebnou techniku skončí ve státní pokladně. Armáda o ně může svést bitvu s ministerstvem financí. Zvyšování výdajů na obranu slíbené loni NATO tak bude zčásti jen optické. Pavla podle informací deníku E15 rozčílilo tvrzení Stropnického a jeho náměstků, že o novele nevěděli. A hlavně to, že netuší, z čeho zaplatí plánovanou přestavbu L-159 na dvojmístné výcvikové verze za půl miliardy korun a opravy dalších bitevníků za 470 milionů. Pokračování

Aktéři nechtějí spor komentovat. Zjevně však nepochybil generální štáb, ale ministerstvo, které má legislativní proces sledovat a o změnách zákonů vést debaty s úřady. Že Stropnický ani jeho první náměstek Jiří Borovec, který má na starosti akvizice, o novele neměli informace, je zarážející. Oba dosadil do vedení rezortu šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš. I jeho náměstek Jan Gregor uvedl, že se loni o úpravě rozpočtových pravidel platných od tohoto měsíce jednalo.

Materiál o prodeji patnácti letounů L-159 Iráku za 750 milionů korun stáhl Stropnický před čtrnácti dny z jednání vlády až těsně před začátkem. „My jsme to celé koncipovali a plánovali tak, že jsme s tím výnosem už počítali. Budeme jednat s rezortem financí, nejspíš na úrovni náměstků, jak prostředky z tohoto obchodu získat,“ vysvětlil ministr na pozdější tiskové konferenci. Od té doby se záležitost nepohnula. „Tlačíme na finance, víc k tomu říct nelze,“ uvedl nejmenovaný úředník z obrany. Podle něj Babiš Stropnickému zatím jen „cosi neurčitého slíbil“.

I kdyby jednání dopadlo ve prospěch armády, půjde pouze o kontrakt s Irákem. Peníze za všechny další odprodeje už automaticky skončí ve státní pokladně. Například loni ministerstvo obrany utržilo za přebytečný majetek 400 milionů. V letošním roce chtělo bez započtení výnosu z přebytečných L-159 získat 375 milionů korun.