Stropnický vyměnil klíčové náměstky

Ministr obrany Martin Stropnický (vlevo) vysvětluje
důvody personálních obměn v rezortu obrany. Vedle něho stojí náčelník Vojenské policie Pavel
Kříž, náměstek sekce ekonomické a majetkové
Pavel Beran a náměstek sekce obranné strategie
Jakub Landovský

Ministr obrany Martin Stropnický (vlevo) vysvětluje důvody personálních obměn v rezortu obrany. Vedle něho stojí náčelník Vojenské policie Pavel Kříž, náměstek sekce ekonomické a majetkové Pavel Beran a náměstek sekce obranné strategie Jakub Landovský Zdroj: ctk

Po čtrnácti měsících v čele ministerstva obrany Martin Stropnický (ANO) znovu přestavěl tým nejbližších spolupracovníků. Už potřetí vyměnil náměstka pro vyzbrojování. Nového má i ekonomického náměstka a také náměstka pro obrannou politiku a strategii. Opoziční ODS neustálé personální rošády kritizuje.

I když služební zákon ministrovi umožňuje jmenovat až dva politické náměstky, na obraně nebude ani jeden. Důvodem je, že ČSSD požadovala náměstka zodpovědného za konkrétní sekci. Stropnický zdůraznil, že nikdo ze špiček rezortu není členem hnutí Andreje Babiše.

Změny souvisí s už ohlášeným odchodem Jiřího Borovce, který dříve pracoval v ČEZ. Překvapivě však skončil i Roman Molík, jehož Borovec přivedl. „Ekonomický náměstek připravuje rozpočet, na starosti má i majetkovou sekci. Musím mít jistotu, že se na něj mohu stoprocentně spolehnout. Potřeboval jsem to místo obsadit někým, kdo má více tahu na branku,“ vysvětlil Stropnický Molíkovo odvolání. Na jeho post jmenoval Pavla Berana ze státního podniku LOM Praha.

Proč požádal o uvolnění z funkce Borovec, není jasné. Podle spekulací nezvládal přípravu modernizačních projektů. Letos mají být přitom zahájeny miliardové tendry. Možné je i to, že Borovec se vrátí do ČEZ. Údajně by se mohl objevit i ve vedení Energetického regulačního úřadu.

Čekají se velké investice

Podle informací deníku E15 ministerstvo nedávno zjistilo, že do konce roku musí proinvestovat sedm miliard korun. Od včerejška za akvizice zodpovídá dosavadní náměstek pro obrannou politiku a strategii, bývalý diplomat Daniel Koštoval. Jeho pozici obsadil Jakub Landovský, který byl politickým náměstkem za sociální demokracii.

Podle poslankyně ODS Jany Černochové je Stropnického personální politika chaotická. „Jak je možné, že za necelý rok a půl se na klíčových postech, jako je náměstek pro vyzbrojování a náměstek pro ekonomiku, střídá už čtvrtý člověk? Akviziční proces stojí, armádní sklady zejí prázdnotou a loňské zvýšení rozpočtu bylo jen papírové, protože vojáci žádnou změnu k lepšímu zatím nezaznamenali,“ uvedla Černochová.