Studie: Erasmus láká do Česka více pedagogy než studenty

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Česko je jako hostitelská země unijního programu Erasmus atraktivnější spíše pro pedagogy, než pro studenty, kteří se k nám rozhodnou vyjet na zahraniční semestr. Vyplývá to z nejnovější studie, kterou si k Erasmu nechala zpracovat Evropská komise.

Zatímco ze všech účastníků programu EU volí cestu do Česka kolem dvou procent studentů, mezi pedagogy je zájem o naše vysoké školy vyšší – míří sem v průměru sedm procent z těch, kteří získají stipendium pro učitele a pedagogy.

Obdobná je situace třeba také ve Velké Británii. Zatímco u studentů je až na pátém místě, mezi zaměstnanci vysokých škol jasně vede. Coby cílová země je Česko celkově spíše průměrné, mezi zeměmi východní Evropy je ale dvojkou – hned za Polskem. Rekordmanem v absolutních číslech je Španělsko, které nejvíc studentů nejen vyšle, ale i přijme.

Zkušenosti českých studentů (v předloňském školním roce jich v rámci Erasmu vyjelo 7200) se jinak neliší od evropského průměru. Stěžují si na nízká stipendia (v průměru 250 eur na měsíc), na druhé straně oceňují nové zkušenosti a dovednosti. Stážím před studiem dává přednost jen 15 procent českých účastníků programu Erasmus, což je pod evropským průměrem.

Bruselská studie vedle větší mobility a šancí na pracovním trhu zjistila i některé zajímavé detaily ze života někdejších „Erasmáků“. Třetina absolventů žije s partnerem jiné státní příslušnosti. A 27 procent účastníků Erasma se se svým protějškem seznámilo právě během tohoto programu. Brusel tak odhadl, že od roku 1987, kdy program Erasmus běží, dokázal mimo jiné „vyprodukovat“ milion nových Evropanů.