Studie ukázala, že finanční znalosti Čechů nejsou valné

Skoro třetina Čechů má za to, že se vyzná v rodinných financích. Mezinárodní studie ING Pojišťovny však odhalila, že jim ve skutečnosti rozumí jen 21 procent z nich. Největším problémem jsou úvěry a spoření. Více než tři čtvrtiny respondentů se základními či špatnými finančními znalostmi tak Česko řadí ve výzkumu do nejslabší trojky. Hůře dopadli jen Mexičané s 19 procenty s vyšší finanční vzdělaností a Slováci s 12 procenty. Výzkum probíhal ve 12 zemích Ameriky, Evropy a Asie.

„Správně si spočítat úroky ve finančním testu dokázalo jen 43 procent Čechů. Přitom jde o základní finanční produkt, ke kterému stačí znalost malé násobilky,“ uvedla generální ředitelka ING Pojišťovny ČR a SR Renata Mrázová. V otázkách ohledně úvěrů si pak správně vedlo 46 procent respondentů. Výzkum ukázal, že naopak nejlépe se ve financích orientují obyvatelé asijských zemí – Japonci (44 procent), Indové (40 procent) a Korejci (37 procent).

Tři čtvrtiny Čechů mají peníze "pro strýčka Příhodu"

Skupinu Čechů, která v testu dosáhla výborných znalostí, tvořili ze tří čtvrtin muži. Na Slovensku tuto kategorii muži ovládli zcela, ženy do ní vůbec nepronikly. V mezigeneračním srovnání se nejlépe dařilo věkové skupině 20 až 34 let, když 44 procent respondentů s výbornými znalostmi bylo v tomto rozpětí. Ani ekonomické vzdělání není podle studie zárukou finančního know-how. Lidé znalí ekonomie tvořili více než pětinu nejhůře finančně vzdělaných respondentů.

Studie ukázala, že tři čtvrtiny Čechů mají finanční rezervu, polovina by s penězi vyšla čtvrt roku a déle. Při nenadálých událostech by 72 procent Čechů snížilo své výdaje, nejčastěji by se vzdali dovolené (62 procent). Půjčku by překvapivě využila jen čtyři procenta. Jinak je tomu na Slovensku: zde by po půjčce sáhli v 18 procentech případů a vedle omezení výdajů (68 procent) by třetina Slováků utratila úspory.