Superúředník Postránecký se ujal funkce, začne hledat tajemníky ministerstev

Josef Postránecký

Josef Postránecký Zdroj: CTK

Nový náměstek pro státní službu Josef Postránecký se dnes složením slibu do rukou premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ujal své funkce. Třiapadesátiletý Postránecký, který byl dosud ředitelem kanceláře náměstka ministra vnitra pro ekonomiku, strategie a evropské fondy, bude v úřadu šest let. Vláda ho vybrala minulou středu.

Postráneckého ve funkci takzvaného superúředníka čeká především komunikace s Evropskou komisí a zavedení 16 předpisů, které jsou nutné k zahájení čerpání peněz z evropských fondů. Spolu s ministry musí také připravit výběrová řízení na státní tajemníky všech ministerstev, což dnes nový náměstek označil za jednu ze svých priorit stejně jako přípravu všech předpisů k převedení úředníků do režimu státní služby od 1. července.

Sobotka označil nástup Postráneckého za další krok v prosazení zákona o státní službě do praxe. Zákon byl schválen už v roce 2002, dvanáct let ale byla odsouvána jeho účinnost. Norma by měla odpolitizovat státní správu, s její podobou schválenou loni ale nesouhlasí prezident Miloš Zeman, který ji napadl u Ústavního soudu.

Nyní běží výběrové řízení na personálního ředitele sekce pro státní službu, který bude hlavním pomocníkem nového náměstka pro státní službu.

Pavel Páral: Mnoho odstínů úřední stability

Glosa: Práce pro superúředníka