Svaz průmyslu: Firmy jsou proti zvyšování minimální mzdy

Slévárna Žďas

Slévárna Žďas Zdroj: Mlada fronta

Firmy a podnikatelé s dalším růstem minimální mzdy o 700 korun na 9200 korun od příštího roku nesouhlasí. Sdělil to Svaz průmyslu a dopravy. Hospodářská komora se proti návrhu přímo nevyslovila, pouze upozornila, že zvyšování minimální mzdy uškodí pracovnímu trhu.

Navýšení minimální mzdy vyplynulo z dohod souvisejících s výběrem českého kandidáta na eurokomisaře. Koaliční strany v pondělí nominovaly ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou. ČSSD uvedla, že za to bude chtít 750 milionů korun na zvýšení mezd v sociálních službách a růst minimální mzdy ne o 500 korun, ale o 700 korun. Návrh musí ještě projednat tripartita.

„Podnikatelé s dalším zvýšením minimální mzdy zásadně nesouhlasí. Již na červnové tripartitě, na níž bylo odsouhlaseno zvýšení minimální mzdy pro rok 2015, jsme jasně řekli, že 9000 korun je pro nás hraniční suma,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky Jaroslav Hanák.

„Rozumíme tomu, že řadu let byla výše minimální mzdy neměnná, a to i přes inflační procesy v ekonomice. Na druhou stranu se však domníváme, že celý proces zvyšování minimální mzdy flexibilitě pracovního trhu uškodí,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Zastavení růstu pracovních míst

V důsledku tohoto kroku lze podle Dlouhého očekávat zastavení vytváření pracovních míst, v horším případě i propouštění a zvýšení práce na černo. Dodal, že tento tradičně diskutabilní návrh opět vyvolá velkou diskusi. „Komora hodlá vývoj tohoto návrhu i nadále sledovat,“ dodal.

Minimální mzdu v Česku podle údajů ministerstva práce pobírá asi 100 tisíc lidí, tedy zhruba dvě procenta zaměstnanců. Minimální mzda se zvedla loni v srpnu, a to o 500 korun na 8500 korun. Předtím se zvýšila naposledy v roce 2007. V koaliční dohodě se vládní strany zavázaly, že po projednání v tripartitě bude vláda postupně minimální mzdu zvyšovat, aby se přiblížila 40 procentům průměrné mzdy ve státě. Ta za loňský rok činila 25 128 korun. Dvěma pětinám tak odpovídá asi 10 tisíc korun.

Zvyšovat minimální mzdu je asociální