Svaz průmyslu: Vyšší minimální mzdy ohrozí textilky a bezpečnostní služby

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Pokud se minimální mzda v Česku výrazně zvýší o tisíc korun, jak navrhují odbory, tak to fatálně ohrozí podniky ve kterých se mzdy zaměstnanců pohybují do 15 tisíc korun. Minimální mzdu vyplácejí svým zaměstnancům zejména firmy v textilním průmyslu nebo v bezpečnostních službách, uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy a podnikatel Zbyněk Frolík.

V řadě odvětví totiž podle něj minimální mzda ovlivňuje další tarifní složky mzdy. „To znamená, že zvýšení o sedm procent minimální mzdy znamená o sedm procent zvýšení dalších tarifů, což už může znamenat poměrně značný zásah do financí u podniků. Protože se to týká nikoli jen těch pár pracovníků, kteří pobírají minimální mzdu, ale podstatně větší části lidí,“ uvedl Frolík v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Zároveň takový krok podle něj demotivuje zaměstnance s minimální mzdou ke zvyšování kvalifikace a bezpracně zvyšuje mzdu zaměstnanců ve vyšších platových třídách.

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly je čistá minimální mzda v ČR o 1500 nižší než hranice chudoby]]. Minimální mzda 9200 korun představuje v čistém vyjádření 8180 korun, hranice chudoby je 9674 korun.

Za posledních deset let podle Středuly vzrostla průměrná mzda v Česku o sedm procent a dosahuje nyní úrovně 28 až 29 procent průměrné rakouské a německé mzdy. Na jejich úroveň by se české platy mohly dostat v roce 2100.

Podle odboráře je možné, že se blíží konec sociálního smíru. „Jestliže tady se neustále tlačilo, zejména za pravicových vlád, na to, aby jsme nenavyšovali mzdy, speciálně u minimálních mezd. Tak toto je ten výsledek. Lidé jsou znechuceni z toho, volají, třeba i na mém facebookovém profilu, po protestních akcích a podobně,“ dodal Středula.

Tripartita se tento týden nedohodla na růstu minimální mzdy pro příští rok. Představy odborů a zaměstnavatelů se výrazně lišily. Zatímco předáci požadují zvýšení o tisíc korun na 10 200 korun, podnikatelé by se klonili k přidání o 500 korun. Částku bude muset stanovit vláda. Česko má po přepočtu na eura čtvrtou nejnižší minimální mzdu v Evropské unii - nižší je pouze v Bulharsku, Rumunsku a Litvě.