Světová banka zlepšila Česku letošní vyhlídky, poroste o 2,7 procenta

Českému růstu výrazně pomáhá kondice automobilového průmyslu.

Českému růstu výrazně pomáhá kondice automobilového průmyslu. Zdroj: Jiri Kotatko, Mlada fronta E15

Světová banka dala Česku pro letošek do vínku vyšší hospodářský růst. Domácí ekonomika by podle lednového Globálního ekonomického výhledu měla vzrůst o 2,7 procenta, tedy takřka o desetinu rychleji než v loňském roce. Doposud přitom banka viděla letošní výkon českého hospodářství o tři desetiny procenta níže. Na soupisce expertních odhadů pro Česko patří nový údaj mezi nejoptimističtější.

„Oživení ekonomik eurozóny stejně jako uvolněná měnová politika a klesající ceny energií podpoří průmyslovou aktivitu a růst exportu v zemích střední a východní Evropy,“ uvádí zpráva Světové banky. Podle ní by mělo Česko růst stejným tempem i v letech 2016 a 2017. I tak se má země podle zprávy pohybovat na chvostu ekonomické výkonnosti zemí visegrádské čtyřky, především Polsko a Slovensko totiž podle banky porostou v příštích letech až o třetinu rychleji.

V optimismu ohledně letošního vývoje české ekonomiky se Světové bance z mezinárodních institucí vyrovná jen Evropská komise, jejíž experti pracují se zcela shodným odhadem. O poznání horší statistiky vycházejí například z dílny Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, která český růst letos pasuje na 2,3 procenta. Ke stejnému číslu míří i konsenzus domácích a zahraničních expertů ze soukromé sféry.

„Česká ekonomika by měla letos povyrůst o 2,3 procenta. Nejvýrazněji ekonomiku podpoří spotřeba domácností a firemní investice, vývoz by měl těžit z oslabení kurzu koruny, efekt tohoto faktoru se totiž stále plně nepromítl,“ uvádí Josef Kotrba z Deloitte. Světová banka revidovala i odhad růstu Česka za loňský rok. Zatímco poslední prognóza z června předpokládala dvouprocentní výkon domácí ekonomiky, lednový údaj počítá s růstem o čtvrtinu rychlejším.

Svět poroste pomaleji Světová banka předpovídá světu pro příští dvě léta slabší růst než doposud. Globální ekonomika by měla letos posílit o tři procenta (dosud 3,4), v roce 2016 pak o 3,3 procenta (dosud 3,5). Ve světovém hospodářství má převážit negativní efekt zpomalujících ekonomik Číny, Japonska a eurozóny nad nákladovou výhodou v podobě levné ropy. Ekonomický boom má s 3,2procentním růstem letos oslavit Amerika, naopak hospodářství Ruska prý propadne o bezmála tři procenta. Indie má pak napřesrok poprvé srovnat tempo růstu s Čínou, a to na úrovni sedmi procent.