Svoboda a spol. kontrují: kvůli opencard podali trestní oznámení na policii

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: profimedia.cz

Obvinění pražští radní v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS) podali k nejvyššímu státnímu zastupitelství trestní oznámení na policii a státního zástupce, kteří mají na starosti kauzu opencard. ČTK to potvrdily nejmenované zdroje z vedení Prahy. Primátor Svoboda informaci odmítl komentovat.

Deset radních z TOP 09 a ODS včetně primátora policii podezírá z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Za to jim hrozí osmileté vězení. Obvinění se týká zakázky, kterou loni získala firma Haguess. Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele. Policie obvinila i ředitele magistrátního odboru informatiky a asi čtyři členy výběrové komise.

Radní podali oznámení kvůli podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Domnívají se, že obvinění nebylo dostatečně podloženo. V uplynulých dnech proto také odeslali stížnosti proti zahájení trestního stíhání.

V pátek navíc právní zástupci primátora poslali státnímu zástupci žádost o přezkoumání postupu policie. Z textu žádosti, kterou má ČTK k dispozici, vyplývá, že policie právníkům odepřela možnost nahlédnout do trestního spisu a seznámit se s obsahem znaleckých posudků, na jejichž základě byla rada obviněna.

Mluvčí pražského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová řekla, že zastupitelství zatím neobdrželo všechny stížnosti. Stížnost totiž může poslat každý z obviněných radních. Žalobce se proto k případu zatím nebude vyjadřovat.

Opencard na dráze