Svoboda proti „staré gardě“

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: profimedia.cz

Zvítězit dvakrát po sobě na celé čáře a navíc krátce po sobě se v Praze podaří opravdu jen málokdy a málokomu. Nyní o to usiluje primátor Bohuslav Svoboda v nebývale tvrdém souboji o vliv nad pražskou organizací ODS. I když bude pravděpodobně zvolen jejím šéfem, zatím nic nenasvědčuje tomu, že by zopakoval svůj loňský triumf, kdy jeho křídlo spolu s TOP 09 plně ovládlo magistrát. Tentokrát už si své spolupracovníky asi nevybere, nebo si na jejich zvolení bude muset počkat do konce roku.

Mezi Svobodovy hlavní kritiky patří místopředsedové stranické buňky Rudolf Blažek a Pavel Klega. Ti mají ještě v živé paměti, jak je vyšachoval z vedení metropole. Do tábora primátorových odpůrců patří i další místopředseda, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Na rozdíl od bývalého radního Jiřího Janečka, který jako Blažek a Klega patří „do postbémovské gardy“, se ale Svobodovi zřejmě otevřeně nepostaví. Janeček má případnou kandidaturu oznámit dnes.

„Vyzval jsem dopisem členy vedení, aby stejně jako já zvážili rezignaci. Měli by to udělat, aby byl mandát nového týmu jasný,“ nastínil Svoboda, jenž se postu prvního místopředsedy už vzdal.

Blažek označil výzvu za absurdní. „O tom, že bych měl rezignovat, jsem se dozvěděl z médií a z dopisu. Do očí mi primátor Svoboda nic neřekl. Nevím, proč bych měl rezignovat, když jsem regulérně zvoleným místopředsedou do konce roku,“ diví se Blažek, který zastával vrcholné funkce ve městě téměř dvacet let.

„Je to nejen nestandardní, ale i nevkusné a neférové,“ připojil se Janeček. „Pan Svoboda měl svolat politické grémium, regionální radu nebo i předsedy oblastí a tam svoje názory projednat. To ale neudělal a vyráží na sólo,“ míní Janeček.
Novými místopředsedy by se mohli stát například Jana Černochová, Pavel Horálek, Tomáš Portlík, Aleksandra Udženija nebo Zdeněk Zajíček. „Chci, aby o všech nových členech vedení pražské ODS sněm jednal, hlasoval a aby vybral ty nejlepší,“ trvá na svém primátor. Nominaci na místopředsedy dosud získali Horálek, Portlík a Zajíček.

ODS v metropoli čeká horký týden

Na post šéfa stranické organizace získal primátor Bohuslav Svoboda nominace od oblastních sněmů Prahy 1, 2 a 13, dalších dvanáct sněmů se uskuteční do konce týdne. Volba předsedy má být 30. ledna. Místopředsedům končí mandát až v prosinci, podle části strany by se pak měl znovu volit i předseda. Svoboda a jeho křídlo chtějí naopak zvolit celé nové vedení buňky už za týden.