Svolejme kvůli evidenci tržeb mimořádnou schůzi, vyzývá Babiš

Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně

Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně Zdroj: CTK

Sněmovna by kvůli projednání elektronické evidence tržeb mohla svolat mimořádnou schůzi, míní ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. S nápadem souhlasí i místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec. Pavel Bělobrádek připouští mimořádnou schůzi jako jednu z možností, jak zákon projednat. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek zopakoval svůj názor, že klíčový vládní návrh Sněmovnou neprojde.

Zavedení elektronické evidence tržeb dnes mají poslanci na programu, k bodu se ale pravděpodobně nedostanou. „Asi budeme muset, protože my samozřejmě v rozpočtu plánujeme dvě miliardy příjem (z EET),“ odpověděl dnes Babiš na dotaz, jestli koalice v takovém případě bude prosazovat mimořádnou schůzi k projednání zákona.

„Ta debata se dnes povede velmi dlouho, pravděpodobně se EET nestihne a mimořádná schůze je řešením toho, aby ten problém byl vyřešen, takže já se tomu vůbec nebráním,“ reagoval na Babišova slova Chovanec. Důležitý je podle něj výsledek jednání ve Sněmovně. Pokud k němu povedou mimořádné schůze, je to podle něj v pořádku.

Balkánská supernovinka

Podle Bělobrádka debatu prodlužují poslanci opozice i koalice. „Opozice má možnost věci protahovat. Záleží také na koaličních poslancích, zda reagují na některé výzvy k tomu, aby diskutovali nad rámec toho, co je nezbytně nutné,“ komentoval průběh dnešního jednání Sněmovny. Svolání mimořádné schůze nevylučuje. „Je to určitě jedna z možností,“ řekl novinářům.

Kalousek, který normu nazývá „balkánskou supernovinkou“ podle chorvatského vzoru českého návrhu, dnes zopakoval, že návrh nebude prosazen.