Telička: Česko nevyužilo potenciál, který EU nabízí

Pavel Telička

Pavel Telička

Česko nevyužilo potenciál, který členství v Evropské unii představuje, a kvůli negativistickému přístupu minulých vlád se dostalo do pozice kverulanta. Myslí si to bývalý eurokomisař Pavel Telička. Podle Teličky členství v unii přineslo Čechům řadu pozitivních věcí, jako je volný pohyb lidí, pracovních sil i zboží či možnost ucházet se o veřejné zakázky v zahraničí.

„Očekával bych hlubší a pozitivnější změny, kdybychom lépe využili ten potenciál, který členství v EU představuje. A já se obávám, že jsme ho využili nedostatečně,“ uvedl Telička. „Bohužel i vlastními chybami, negativistickým přístupem nemalé části politické reprezentace jsme se dostali do pozice kverulanta. Vyčlenili jsme se z celé řady i neformálních diskusí a jednání. V tom vidím problém,“ poznamenal první český eurokomisař, který nyní z pozice lídra kandiduje za vládní hnutí ANO do Evropského parlamentu. Svým euroskeptickým přístupem proslul především exprezident Václav Klaus, zdrženlivě vůči EU dlouhodobě vystupuje také bývalá vládní strana ODS.

Díky EU se ale podle Teličky český stát může podílet na zásadních rozhodnutích, koncepcích a normách, které mají vliv na ČR i celou Evropu. Výhodu členství vidí Telička také v „geopolitickém ukotvení“ Česka ve stabilním a bezpečném prostředí mezi Německem a Ruskem.

Kritici unie často zmiňují větší regulaci, kterou Česku vstup do EU přinesl, či nutnost přejmenovat některé tradiční české výrobky, jako je pomazánkové máslo a tuzemský rum. „Je to něco za něco. Chceme-li být součástí vnitřního trhu, musíme respektovat pravidla,“ uvedl ke kritice Telička. „Regulace tu jistě je a určitá část přináší i nadbytečnou zátěž, ale můžeme ji ovlivňovat,“ doplnil Telička, který po působení na postu eurokomisaře založil lobbistickou firmu. Tu si na prosazování svých zájmů najala v minulosti například brněnská a pražská radnice či čeští zemědělci.

Problémy unie vidí Telička spíše v tom, že do měnové unie byly v minulosti přijaty země, které na to nebyly dostatečně připraveny. S dluhovou krizí se potýkalo například Řecko. Přístup Čechů ke společnému evropskému státu se ale podle Teličky mění, lépe ho vnímají především mladí lidé, kteří mají možnost studovat v zahraničí, a podnikatelé.

Češi podle Teličky obohatili unii o tradice, historii, vědce, významné osobnosti i specifický humor, který zmínil na kontroverzním díle Entropa umělce Davida Černého. Černý v době českého předsednictví vystavil v Bruselu plastiku, která satiricky a prostřednictvím některých stereotypů zobrazovala jednotlivé členské státy. Některé země se proti svému zobrazení ohradily, podle Teličky ale řada jeho kolegů v Bruselu Černého dílo ocenila.

Český stát by měl v budoucnu podle Teličky zlepšit své postavení a více se zapojit do unijního rozhodování. „Nejhlubším zájmem České republiky je stabilita a prosperita EU, protože když se bude dařit unii, bude prosperovat i ČR,“ řekl Telička. Sama unie by se podle Teličky měla soustředit na konkrétní problémy lidí, kterým by měla dávat přednost před otázkami větší integrace.

David Klimeš: Pokus o demokracii unii nevyšel