Tempo růstu důchodů se od příštího roku zvýší

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Jan Novak

Důchody by se napříště měly zvyšovat každoročně vždy od začátku ledna o třetinu růstu reálných mezd a celou inflaci. Tempo jejich valorizace se tak vrátí na stejnou úroveň jako před úspornými kroky bývalého Nečasova kabinetu. Počítá s tím novela zákona o důchodovém pojištění, kterou v prvním čtení schválila Poslanecká sněmovna.

„Situace seniorů je nelehká, v poslední době se zhoršila,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD). Protože letos budou ukazatele příliš nízké, důchody bez ohledu na ně napřesrok mimořádně vzrostou o 1,8 procenta, v průměru o 207 korun. „V současné době, jak jednáme o státním rozpočtu, to je maximum, kterého nyní dosáhneme,“ dodala šéfka rezortu práce.

Kvůli novele se vládní koalice střetla s opozicí. TOP 09 a ODS zablokovaly návrh, aby byla přijata už v prvním kole. Budou ji tedy muset ještě posoudit rozpočtový a sociální výbor. Ministryně to označila za „naprostou obstrukci“, protože dřívější exekutiva projednávala normy „nepřehledně a netransparentně“.

O obstrukce prý nešlo

František Laudát (TOP 09) kritiku odmítl. Podle něho chyběl u projednávání ministr financí Andrej Babiš (ANO), aby vysvětlil, kde vláda vezme na vyšší valorizace peníze. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura se pozastavil nad deficitem penzijního účtu, který každoročně tvoří asi polovinu schodku státního rozpočtu. Poznamenal také, že nynější systém důchodů je nespravedlivý pro střední třídu.

Marksová Tominová dále uvedla, že koalice zruší penzijní reformu prosazenou minulou vládou. Spoření do takzvaného druhého pilíře má definitivně skončit od roku 2016. Přesný postup navrhne důchodová komise.