Tendr na servis vládních airbusů se odkládá

Vládní Airbus

Vládní Airbus Zdroj: CC BY-SA 2.0: Aleksandr Markin

Úřad Martina Stropnického (ANO) nestihne do konce roku uzavřít půlmiliardový tendr na opravy a údržbu dvou strojů Airbus A 319 z takzvané vládní letky, která vedle vojáků přepravuje ústavní činitele. Vzhledem k tomu, že už na konci měsíce vyprší smlouva s tuzemskou pobočkou výrobce letounů, má s ní být formou přímého oslovení uzavřen dočasný překlenovací kontrakt za maximálně 81 milionů korun bez DPH. Vyplývá to z vládního dokumentu, který má deník E15 k dispozici.

Podle šéfa komunikačního odboru ministerstva obrany Jana Pejška se obálky s nabídkami otevíraly před týdnem. Nyní je musí posoudit mezirezortní komise, která však dosud nevznikla. „V nezbytném rozsahu a na dobu nezbytně nutnou do uzavření nové smlouvy by měla servisní služby poskytovat společnost Czech Airlines Technics, která se i v současnosti na údržbě a opravách letounů podílí,“ uvedl Pejška.

Námitky proti zvolenému postupu, tedy jednacímu řízení bez uveřejnění, měl rezortní úřad dohlížející na akvizice. Kvůli nutnosti zajistit plynulé opravy, dodávky dílů či pronájem pozemního vybavení nakonec ustoupil. „Smlouva je koncipována jako rámcová, vymezený limit finančních prostředků je nejvyšší možný. Tento dočasný kontrakt skončí nabytím účinnosti dlouhodobé servisní smlouvy uzavřené na základě už vyhlášeného otevřeného zadávacího řízení,“ píše se v materiálu pro ministry.

Otázkou je, jak tato soutěž, od níž si Stropnický slibuje úspory a nastavení průhledných podmínek, dopadne. Podobnou snahu měl i jeho předchůdce Vlastimil Picek. Minulý rok v srpnu vypsaný tendr však po několika měsících zrušil s odůvodněním, že žádný z uchazečů neprokázal dostatečné schopnosti požadované služby provádět, a dohodl se s Czech Airlines Technics. Ta prvotní zakázku získala už před pěti lety.

Současné řízení za 415 milionů korun bez DPH se vztahuje na období 2015 až 2021. Původní záměr Stropnického koupit ještě jeden stroj A 319 a s ním i servisní balík pro celou flotilu spadl v létě pod stůl. Proto Sobotkův kabinet odstartoval výběr možných dodavatelů až na začátku září.