Testy nepotvrdily nákazu MERS u Čecha, jenž se vrátil z Koreje

Cvičení pro případ výskytu vysoce infekční nákazy v pražské Nemocnici Na Bulovce

Cvičení pro případ výskytu vysoce infekční nákazy v pražské Nemocnici Na Bulovce Zdroj: ctk

Na ilustračním snímku je vybavení zdravotnické záchranné služby při zásahu u pacienta se známkami onemocnění s vysokou nakažlivostí při cvičení v ostravské fakultní nemocnici.
Autobus, kterým cestovali turisti spolu s mužem s podezřením na koronavirus MERS, přijel do speciálního zařízení hasičů na Ostravsku, kde budou v karanténě.
2
Fotogalerie
Testy nepotvrdily nákazu koronavirem MERS u třiatřicetiletého Čecha, který se 29. června vrátil ze soukromé cesty do Soulu v Jižní Koreji. Je to už druhý případ v Česku, kdy testy podezření na nákazu vyvrátily. Mimo nebezpečí tak je i 49 lidí, kteří s mužem cestovali na zájezd do Polska.

Muž podle Valenty zůstává v pražské nemocnici Bulovka, ale už v normálním režimu. Je u něho nutné provést další vyšetření a léčit ho. Dosud byl muž v nemocnici ve speciálním uzavřeném bioboxu, izolován od okolí. Další lidé, kteří jsou v karanténě v zařízení hasičů na Ostravsku, budou propuštěni. „Není důvod, aby byli dál zadržováni,“ uvedl Valenta.

Muž z podezřením na MERS pracuje v cestovní kanceláři a doprovázel zájezd do Polska. Muž ukončil cestu autobusem v Ostravě s příznaky celkové slabosti a horečkou nad 39 stupňů Celsia. Autobus s turisty prý pokračoval do Krakova. Odtud byl vrácen podle pokynu epidemiologa, aniž cestující měli možnost autobus opustit.

V červnu se objevil v ČR první případ podezření na MERS, tehdy šlo o pětadvacetiletého muže, který se rovněž vrátil z Koreje s rýmou a teplotou. Vyšetření následně ukázalo, že nakažen není.

Čeští hygienici budou podle Valenty výskyt onemocnění ve světě pečlivě sledovat stejně jako opatření v zemích, kde se MERS vyskytuje. „Tato opatření v současné době považujeme za odpovídající situaci,“ řekl hlavní hygienik. Systém v Česku je podle něho nastaven správně.

Infekce MERS se objevila poprvé v oblasti Blízkého východu v roce 2012, od té doby tam na ni zemřelo na 500 lidí, případů bylo evidováno asi 1500. V Koreji nemoc propukla v květnu. Celkem byl MERS zanesen podle Valenty asi do 25 zemí včetně sedmi států Evropské unie.

MERS se projevuje jako nachlazení, pokračuje však závažným onemocněním plic a způsobuje i akutní selhání ledvin. Proti MERS neexistuje žádná vakcinace, zatím není známý ani způsob léčby.