Ťok: Do fondu dopravy by mohlo jít příští rok o šest miliard víc

Dan Ťok

Dan Ťok Zdroj: ctk

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) vyjednal navýšení příspěvku do Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na příští rok o šest miliard korun z požadovaných deseti miliard. Ťok to uvedl po jednání s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Jednání mají pokračovat po 12. srpnu.

Ministr dopravy byl v jednání o navýšení peněz pro svůj resort podle svých slov úspěšný „tak napůl“. „Z našeho požadavku zhruba těch deseti miliard do SFDI jsme získali tři (miliardy) a možná příslib dalších tří, takže bysme dostali šest (miliard), a to už tam ale nejsou prostředky pro kraje,“ řekl ministr.

Ministerstvo dopravy chce výrazně navýšit peníze na výstavbu železnic a silničních komunikací. Suma 44 miliard korun ze státního rozpočtu, které Státnímu fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na příští rok slibuje výhled schválený na konci loňského roku, zdaleka nestačí požadavkům investorských organizací, jež mají připraveny stavby za mnohem více peněz.

Ťok už dříve řekl, že pokud by rozpočet zůstal na nynějších číslech, musel by resort vybírat mezi připravovanými stavbami, které bude možné začít stavět, a stavbami, jež bude muset kvůli nedostatku peněz odložit. Zpožďování výstavby ale ohrožuje čerpání dotací z EU, které je vázáno na konkrétní časové období.

Ministr dopravy žádal také navýšení peněz rozpočtu ministerstva o necelé dvě miliardy. Z toho mělo jít 1,31 miliardy korun na pokrytí prohraného sporu Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) se společností ČEZ. „To jsme říkali, že když ten rozsudek dopadne, tak ji budeme řešit. Tam ta miliarda vypadla a ten zbytek - tak jsme byli tak napůl úspěšní,“ dodal Ťok. SŽDC již peníze musela zaplatit, protože rozhodnutí soudu nemělo odkladný účinek, poté se odvolala.

V letošním roce hospodaří SFDI s 94,4 miliardy korun. Kromě peněz ze státního rozpočtu jsou jeho součástí i peníze z evropských dotací. Podobně jako ve výhledu na příští rok směřovalo z národních zdrojů do rozpočtu SFDI 44 miliard korun. Největší balík peněz fond letos uvolní na výstavbu a opravy silnic a dálnic, celkem schválený rozpočet počítá s částkou 46,6 miliardy korun.