Ťok: Jméno nového šéfa ředitelství silnic bude známé do Vánoc

Nový ministr dopravy Dan Ťok

Nový ministr dopravy Dan Ťok Zdroj: CTK

Jméno nového generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) bude známé nejpozději do Vánoc. Nový ministr dopravy Dan Ťok o obsazení postu jedná s více kandidáty. Kromě personální stabilizace ŘSD nový ministr považuje za nutné urychlit výstavbu páteřní infrastruktury a zlepšit přístup státního dopravce Českých drah k zákazníkům.

„Situace, kdy ŘSD nemá trvalého ředitele a má jen dočasného ředitele je neudržitelná a já s ní chci rychle něco udělat,“ uvedl Ťok. Státní investorská organizace, kterou ročně na výstavbu a údržbu silnic protečou desítky miliard korun, je bez trvalého vedení od konce července, kdy na post rezignoval bývalý ředitel Jan Kubiš. Od té doby ji vede pověřená ředitelka Soňa Křítková.

V řízení ministerstva si Ťok přeje změnu v tom smyslu, že je potřeba více myslet na potřeby uživatelů silnic a další dopravní infrastruktury, včetně služeb státních Českých drah. Ministr uvedl, že není spokojený s tím, jak dráhy zareagovaly na nedávnou ledovkovou kalamitu, kdy řada vlaků s cestujícími uvízla na trati. „Nemůžeme být spokojení s tím, že nám sedí lidé ve vlaku pět, šest, sedm až 14 hodin a nevědí, co s nimi bude,“ dodal.

S vedením Českých drah se ohledně nedávné mimořádné události chce sejít i předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Kromě otázek, zdali dopravce adekvátně situaci zvládl, budou probírat rovněž hospodářské výsledky dopravce a problematiku převodu nádraží z majetku drah na správce infrastruktury - Správu železniční dopravní cesty, uvedl dnes premiér.

Ťoka, kterého nominovalo hnutí ANO, dnes do funkce ministra dopravy jmenoval prezident Miloš Zeman. Ťok je desátým ministrem dopravy za posledních šest let. Do funkce přichází z předchozí pozice šéfa společnosti Skanska, jedné z nejvýznamnějších stavebních firem.

Čistič Ťok nastupuje na další krizovou misi