Ťok vytáhne sto milionů ze zisku letových dispečerů

Řízení letového provozu

Řízení letového provozu Zdroj: RLP

Vláda schválila žádost ministerstva dopravy o uvolnění 100 milionů korun ze zisku státního podniku Řízení letového provozu (ŘLP). Vyplývá to z informací na internetových stránkách vlády. Peníze od leteckých dispečerů by se tak měly podle návrhu úřadu stát součástí rozpočtu ministerstva, které z těchto peněz financuje kromě svého provozu například objednávku rychlíkových spojů, správu registrů včetně registru aut, nebo pořizování registračních značek.

Na co konkrétně ale budou tyto peníze využity, ministerstvo v návrhu neuvedlo. Výjimku z toho však tvoří téměř 30 milionů korun, které mají připadnout jako příspěvek na výcvik armádních leteckých dispečerů.

Požadovaných 100 milionů korun, které pocházejí z nerozděleného zisku ŘLP, se nachází v takzvaném fondu zakladatele, který vznikl v roce 2014 a který umožňuje ministerstvu tyto peníze využít. K jejich převodu ale potřebuje úřad souhlas vlády. Stejnou částku z fondu odebralo ministerstvo i vloni.

Řízení letového provozu v roce 2014 meziročně zvýšilo zisk na 536 milionů, tržby činily bezmála 3,4 miliardy Kč. Proti roku 2013 firma vydělala o 28 milionů korun více. Státní podnik Řízení letového provozu České republiky vznikl v lednu 1995. Poskytuje veřejné letecké služby uživatelům vzdušného prostoru nad Českem a na letištích Praha - Ruzyně, Brno - Tuřany, Ostrava - Mošnov a Karlovy Vary.