TOP 09: Ať se peníze na obranu vezmou agrokomplexu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Poslanecká sněmovna musí urychleně vyřešit plánované zvýšení rozpočtu ministerstvu obrany v příštím roce, k němuž se zavázala vláda. Peníze však nelze převést z rozpočtové rezervy, jak chce koaliční poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL). Obrana by měla podle návrhu státního rozpočtu získat navíc dohromady 2,3 miliardy korun. Tím by se objem prostředků, s nimiž má hospodařit, přiblížil 50 miliardám.

Opoziční TOP 09 a hnutí Starostové chtějí Gabalův návrh opravit a peníze převést z kapitoly rezortu zemědělství s názvem „Podpora agropotravinářského komplexu“. Pozměňovací návrh už poslanci podali.

„Netajíme, že jsme se inspirovali myšlenkou kolegy Ivana Gabala (KDU-ČSL). Zjistili jsme ale – asi jako jediní, že jeho návrh je nehlasovatelný. Kdyby ho sněmovna schválila, porušila by zákon o rozpočtových pravidlech,“ vysvětlila poslankyně a členka rozpočtového výboru Věra Kovářová z klubu TOP 09 a STAN.

Její kolega z výboru pro obranu Marek Ženíšek dodává, že armáda by rozhodně měla dostat přidáno. „V dnešní bezpečnostní situaci je to nevyhnutelné a není pro to ani lepší doba než období ekonomického růstu. Myslím, že agropotravinářští velkopodnikatelé by to měli v zájmu této země pochopit,“ konstatoval.