TOP 09 chce znovu prosadit dluhovou brzdu

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Poslanci TOP 09 ve Sněmovně předložili tzv. finanční ústavu. Jde o tři zákony, které především stanovují nepřekročitelný limit pro zadlužení státu. Totožný návrh předložila už bývalá koaliční vláda vedená Petrem Nečasem, v níž předseda klubu TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek působil jako ministr. Poslanci ji ale už před volbami nestihli schválit, dostala se pouze do druhého čtení.

Kalousek zdůraznil, že návrh odráží všechny zásadní připomínky ČSSD, které k němu sociální demokracie měla před volbami ještě jako opoziční strana. Sociálním demokratům například tehdy vadilo, že vláda nepředložila doprovodný zákon, který by stanovil podrobnosti fungování finanční ústavy.

TOP 09 nyní předkládá jak samotný ústavní zákon, tak i doprovodný zákon a změnový zákon, který mění dotčené právní normy. Zákony kromě nepřekročitelného limitu stanovují i automatická opatření, která musí vláda uskutečnit, pokud se stát blíží k danému dluhovému limitu. Jedná se například o omezení provozních výdajů, snížení platů ústavních činitelů, nemožnost přijímat nové závazky či zmražení platů úředníků.

První limit začíná podle Kalouska na 45 procentech podílu dluhu na hrubém domácím produktu. Tam by vláda například měla povinnost informovat poslance o důvodech překročení této hranice a o opatřeních, která přijme.

Kalousek ale zdůraznil, že o nastavení těchto pásem je připraven diskutovat. Doufá, že pro tento návrh najde podporu napříč stranami. Při dalším růstu dluhu by nastupovala další opatření. Státní rozpočet na následující rok by například nesměl mít vyšší výdaje než rozpočet běžného roku a politikům i všem představitelům veřejné moci by se snižovaly jejich platy.

Návrh dluhové brzdy, který schválila Nečasova vláda:

Státní dluh (v procentech HDP)Povinnosti vlády a dalších institucí
40-45Vláda musí Sněmovně předložit zdůvodnění vývoje zadlužení a navrhne opatření ke snížení zadlužení
45-48Vláda bude muset zmrazit alespoň tři procenta výdajů schváleného státního rozpočtu na daný rok, a to v poměrné části ke zbývajícímu období roku. Zároveň se v následujícím roce sníží platová základna pro výpočet platů ústavních činitelů, s výjimkou soudců, o pětinu. Rovněž se zastaví růst platů zaměstnanců ve veřejných službách a správě
18-49,99Vláda Sněmovně předloží návrh vyrovnaného nebo přebytkového státního rozpočtu a rozpočtů státních fondů. Zároveň Sněmovně doporučí, aby schválila pouze vyrovnané nebo přebytkové návrhy rozpočtů zdravotních pojišťoven. Územní samosprávné celky budou povinny schválit své rozpočty na následující rok pouze jako vyrovnané nebo přebytkové
nad 50Vláda musí požádat Sněmovnu o vyslovení důvěry

Kalousek se na tiskové konferenci také vrátil ke středečnímu schvalování zákonných opatření ve Sněmovně. Jedním z nich byla i změna daňových zákonů souvisejících s novým občanským zákoníkem. Senátoři z této předlohy při schvalování v Senátu na popud ČSSD vyřadili návrh na zavedení mimořádných rychlých odpisů. Kalousek se tohoto opatření naopak zastal a řekl, že tento návrh ve Sněmovně předloží co nejrychleji znovu.

Jana Havligerová: Finanční ústava má svá úskalí

David Klimeš: Finanční ústava kulhá na jednu nohu