TOP 09 láká exministra Pospíšila na plzeňskou kandidátku

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: Euro Martin Pinkas

I když do krajských voleb zbývá více než rok, partaje už začaly oslovovat úspěšné politiky a známé osobnosti. Pozornost se upíná k Plzeňsku, které spolu s Libereckem bylo v roce 2012 jediným regionem, kde nezabodovala ČSSD a komunisté.

TOP 09 přesvědčuje exministra spravedlnosti a současného europoslance Jiřího Pospíšila, aby se znovu utkal o hlasy voličů. Hnutí ANO vidí šance hlavně na jižní Moravě, kde chce vyšachovat socialistického hejtmana Michala Haška.

V minulém klání o kraje to byl právě Pospíšil, který v barvách ODS zajistil modrým na západě Čech vítězství. Loni už jako nestraník uspěl za TOP 09 v eurovolbách. Šéf její plzeňské buňky Marek Ženíšek zájem o populárního exministra neskrývá. „Jeho kandidaturu bych velmi uvítal, na zveřejnění kandidátky je ale příliš brzy,“ uvedl.

Pospíšil má zatím jasno ve dvou věcech. Nechce, aby v kraji pokračovala koalice sociálních demokratů a komunistů. A nekandidoval by proti TOP 09.

„Přestože o tom neuvažuji, může nastat situace, že kandidovat budu. Žádný rozumný politik kandidaturu nevylučuje. Šel bych do smysluplného projektu, který by posílil pravici. Rozhodnu se na podzim,“ řekl deníku E15.

Exministr spravedlnosti Pospíšil má jasno ve dvou věcech. Nechce, aby v Plzeňském kraji pokračovala koalice ČSSD a komunistů. A nekandidoval by proti TOP 09

Možnost, že by usiloval o post hejtmana, označil Pospíšil za nepravděpodobnou. Na druhé straně ujistil, že pokud by se jím stal, vzdal by se křesla v Evropském parlamentu. „Určitě bych nekumuloval funkce,“ dodal.

Pozadu nechce zůstat ani ČSSD. Předseda její plzeňské organizace Martin Zrzavecký počítá mezi možné lídry bývalého ředitele Škody Transportation Josefa Bernarda, který nedávno vstoupil do strany. Stávající hejtman Václav Šlajs už podle svých slov zřejmě kandidovat nebude.

Rovněž ANO už prý kandidáty má, se zveřejněním jmen ale ještě počká. Uskupení Andreje Babiše mělo v poslední době problémy v několika regionech, které skončily vyloučením členů. Vytipované lidi chce proto důkladně prověřit.

Místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek by rád zopakovat úspěch z loňských komunálních voleb v Brně. „Stejně jako se nám povedlo najít skvělého primátora Brna, kde měl neotřesitelnou pozici Roman Onderka z ČSSD, najdeme i skvělé jméno na post jihomoravského hejtmana,“ řekl v narážce na Michala Haška. Ten vzkázal, že zabrání, aby se z kraje stala další divize Agrofertu.

Starostové se dál emancipují
Nejen na Plzeňsku, ale patrně ve všech dalších krajích půjde příští rok do voleb hnutí Starostové a nezávislí bez podpory TOP 09. „V osmi krajích jsme před podpisem dohody s nezávislými a regionálními subjekty, v dalších pěti jednání pokračují,“ uvedl šéf STAN Petr Gazdík. Dohody například s Východočechy či Ostravakem obsahují nejen programové, ale i personální záležitosti. Hnutí představí všech třináct kandidátů na hejtmany na podzim.