TOP 09 nechce ve státní správě „normalizační fízly“

Zahájení kampaně TOP 09

Zahájení kampaně TOP 09 Zdroj: CTK

Služební zákon možná už brzy dozná změn. TOP 09 si v debatě nad novelou, která prošla závěrečným třetím čtením, vyhradila právo ji upravit, jakmile to bude možné. Straně vadí to, že za vysokoškolsky vzdělaného úředníky bude považován i absolvent Fakulty státní bezpečnosti a Fakulty ochrany státních hranic Vysoké školy SNB, stejně jako moskevského institut MGIMO.

„Husákovským režimem vycepovaný komunistický fízl nepatří čtvrtstoletí od roku 1989 do státní správy,“prohlásil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Jeho straně a ODS se nepodařilo prosadit, aby se všechny tři školy neuznávaly.

O to, aby se neuznával moskevský institut, usiloval šéf občanských demokratů Petr Fiala. V původním návrhu služebního zákona to tak dokonce bylo, jenže ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v koalici prosadil, aby absolventi MGIMO dostali výjimku. Diplomatickou školu například vystudoval končící český eurokomisař Štefan Füle.

Kalouskovu výhradu k tomu, že škrtnutí kritizovaných škol neprošlo, podpořil i předseda Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamura. „Hnutí Úsvit souhlasí s tím, že za vysokoškolské vzdělání adekvátní pro službu ve státní správě nelze považovat vzdělání získané studiem na Fakultě státní bezpečnosti či na Fakultě ochrany státních hranic,“ řekl Okamura.

Proti Kalouskově kritice se ohradil šéf komunistů Vojtěch Filip, zatímco předseda ANO Andrej Babiš slova bývalého ministra financí přešel.