TOP 09: Trafiku pro Johna určitě „vyrábět“ nebudeme

Radek John

Radek John Zdroj: ctk

Ani měsíc po konci zdlouhavých jednání, kdy se ODS, TOP 09 a Věci veřejné dohodly na pokračování společného vládnutí, se stále nedaří najít „důstojnou parlamentní funkci“ pro lídra VV Radka Johna. Poté, co odmítl post vicepremiéra pro boj s korupcí a odešel z kabinetu Petra Nečase, je jen řadovým poslancem.

Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík chápe, že předseda koaliční strany by měl mít důstojné postavení. „Máme bojový úkol: vyměnit výbory v rámci koalice nebo opozice. Nebudeme ale za každou cenu vyrábět trafiku. Když to jinak nepůjde, bude se o Radka Johna muset postarat jeho strana,“ řekl včera deníku E15 Gazdík.

Na začátku prázdnin se hovořilo o tom, že by si TOP 09 mohla s véčkaři vyměnit posty šéfů ústavně-právního výboru a výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Po odchodu Karolíny Peake do vlády je prvně jmenovaný výbor bez předsedy. Tuto variantu však Gazdík odmítl. „Pro Starosty a nezávislé je regionální výbor velmi prioritní. To nevidím jako schůdné,“ míní Gazdík.

Další možností je opětovné rozdělení výboru pro obranu a bezpečnost. Pokud by se na něm koalice dohodla s ČSSD, John by mohl jako exministr vnitra šéfovat právě bezpečnostnímu výboru. Socialisté však o takovém řešení nechtějí ani slyšet. „Je pravda, že výbor je velký, má tři desítky členů. Byl ale rozdělen na šest podvýborů a nyní funguje velice dobře. A zase ho rozdělit? To je nápad na hlavu,“ prohlásil předseda výboru za ČSSD František Bublan. Dodal, že tento sněmovní orgán podle nepsaného pravidla vždy obsazovala opozice.

Bývalý ministr vnitra připomněl, že to byly právě VV, jež před rokem, kdy se výbor sloučil, tvrdily, že jim jde o úspory a snížení placených funkcí ve sněmovně. „Rozdělení by si vyžádalo dodatečné náklady,“ řekl Bublan.

Přestože ČSSD zatím rozdělení výboru pro obranu a bezpečnost odmítá, spekuluje se o tom, že by mohla souhlasit s případnou nabídkou véčkařů na změnu ve vedení výboru pro sociální politiku. Z jeho čela by však musel odejít poslanec VV Martin Vacek.