TOP 09 v Praze odmítla koalici s ANO a ČSSD. Prý je to bouchnutí dveřmi

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Pražská TOP 09 nevyužije nabídku ANO a ČSSD na vytvoření koalice na magistrátu. Po koaličním jednání to oznámil předseda klubu zastupitelů Václav Novotný. TOP 09 má podle něj vlastní koaliční projekt s ODS, Trojkoalicí a nezávislými a jedná také s piráty. Taková koalice by měla v zastupitelstvu většinu 35 hlasů. ČSSD to od TOP 09 považuje za bouchnutí dveřmi.

„Poděkovali jsme za nabídku s tím, že máme vlastní projekt,“ uvedl po jednání s ANO a ČSSD Novotný. Menšinová vláda podle něj nepřichází v úvahu. „Chceme, aby se všichni jednoznačně a otevřeně přihlásili ke spolupráci,“ doplnil.

Piráti ale podle Jakuba Michálka dál trvají na tom, že neusednou v radě spolu s ODS. „Zatím jsme neuvažovali o tom, že bychom toto stanovisko revidovali. Jsme ochotni jednat o nějaké formě podpory. Z našeho hlediska ale zatím není připravena žádná konkrétní podoba koalice,“ uvedl. Ve čtvrtek se uskuteční krajské fórum pirátů, na které se bude o situaci jednat.

„Reakce TOP 09 je bouchnutí dveřmi,“ uvedl předseda klubu zastupitelů Karel Březina (ČSSD). „Musíme počkat, až ten projekt dožije,“ reagovala primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Podle Březiny ale strana vyčkávat nebude. „Jako zodpovědní zastupitelé Prahy budeme dál jednat. Poradíme se, jak dál postupovat, byť nás mrzí postoj TOP 09, protože jsme tu nabídku mysleli naprosto vážně,“ řekl Březina. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice se po řadě potíží rozpadla před několika týdny.

Už nebude líp. Teď má být hůř, říká Andrej Babiš

Martin Čaban: Pražská životaschopnost