Tošenovský potvrdil svou účast v boji o Hrad

Evžen Tošenovský

Evžen Tošenovský Zdroj: E15

Exprimátor Ostravy, bývalý hejtman Moravskoslezského kraje a současný europoslanec za ODS Evžen Tošenovský chce být kandidátem občanských demokratů na prezidenta. Nominaci do prezidentských primárek uvnitř strany dnes schválila moravskoslezská regionální rada. Tošenovský má zatím jen jednoho protikandidáta. Před časem se stejně rozhodl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

„Rozhodování bylo dlouhé, komplikované a osobní. Trvalo několik měsíců. Hlavně proto, že mám velkou úctu k postu prezidenta České republiky. Konečné slovo měla má manželka,“ řekl dnes Tošenovský, který s přímou volbou nesouhlasí. „U nás je jiná historická zkušenost. Takto ale rozhodl parlament,“ doplnil.

Věří tomu, že ve funkci by využil své dvacetileté politické zkušenosti. „Úkolem prezidenta je také stmelování při krizových situacích, hledání východisek. S tím mám bohaté zkušenosti,“ řekl. Pokud by ve volbách uspěl, Ostravu opouštět nechce. „Rozhodně se nemíním stěhovat. S nadsázkou mohu říct, že by se pak Ostrava stala víkendovým sídlem prezidenta. Beskydy a svou chalupu neopustím,“ řekl šestapadesátiletý politik.

Systémový inženýr s diplomem z ekonomické fakulty Vysoké školy báňské před nástupem do politiky pracoval například jako dělník či analytik ve společnosti Vítkovice. Od roku 1993 sedm let vedl z pozice primátora ostravský magistrát. V roce 2000 byl zvolen hejtmanem Moravskoslezského kraje. Od roku 2009, kdy opustil komunální politiku, je poslancem Evropského parlamentu.

O kandidatuře v primárkách ODS uvažovala i první místopředsedkyně strany Miroslava Němcová. Svou kandidaturu ale nakonec. Je přesvědčena, že republice pomůže daleko více v pozici předsedkyně Poslanecké sněmovny. „Jako předsedkyně sněmovny mám odpovědnost, kterou kladu nad kandidaturu na prezidenta,“ řekla.

Stranických primárek, které rozhodnou o kandidátovi ODS pro přímou volbu prezidenta, se zatím kromě Tošenovského zúčastní místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. Další kandidáti se v nominaci, která skončí 22. dubna, zřejmě neobjeví. Prezidentské kandidáty ODS mohou nominovat regionální sdružení ODS, výkonná rada a grémium strany. Volba se odehraje během května a června v devíti volebních regionech. Ani jeden ale zatím velké šance v prezidentské volbě nemá, nedostali by se přes tři procenta.

V průzkumech zatím vede Fischer

Další dosud známí kandidáti na prezidenta jsou na tom zatím výrazně lépe. Podle výsledků březnového průzkumu agentury Median by téměř třetina voličů dala v prezidentských volbách hlas expremiéru Janu Fischerovi. Těsně za ním se s pětinou hlasů umístil ekonom Jan Švejnar, který jako kandidát ČSSD soupeřil o Hrad s Václavem Klausem před čtyřmi lety. Na třetím místě žebříčku je bývalý premiér a nynější čestný předseda Strany práv občanů - zemanovců Miloš Zeman, který má stále podporu asi desetiny účastníků průzkumu.

V březnovém průzkumu se poprvé objevil senátor a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier a okamžitě se dostal se 7,5 procenta hlasů na čtvrté místo. Na páté příčce se umístil předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se 6,5 procenta.