Trestní stíhání Babiše by mohlo pokračovat až po jeho odchodu z politiky, soudí poslankyně ANO

Podle poslankyně hnutí ANO a místopředsedkyně Mandátového a imunitního výboru Taťány Malé je otázka, zda je opravdu nutné, aby poslanci nyní vydali premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše k trestnímu stíhání. Podle ní by totiž šetření a případný soud mohly pokračovat až poté, co Babiš odejde z politiky. „Co brání tomu, aby se řešení té kauzy posunulo o čtyři roky, nebo prostě do doby, než budou nové volby. Co se stane?“ táže se v exkluzivním rozhovoru pro Info.cz Malá.

Jak s několikahodinovým odstupem hodnotíte včerejší schůzi Poslanecké sněmovny, jejímž jediným bodem bylo nakonec hlasování o důvěře jednobarevné vládě Andreje Babiše?

Všechny strany zastoupené v Poslanecké sněmovně se v průběhu dne jasně vyjádřily, že důvěru vládě Andreje Babiše nedají, to prohlásily poměrně jasně. A potom tím, že požádaly o přerušení schůze, tak prakticky dosáhly toho, čeho původně chtěly dosáhnout. Tedy aby mandátový a imunitní výbor rozhodl, pokud jde o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, ještě předtím, než bude celá sněmovna hlasovat o důvěře.

Chtěly toho dosáhnout, a nakonec se jim to prakticky za každou cenu podařilo. Říkám to mimo jiné proto, že jsem dala za poslance hnutí ANO v Mandátovém a imunitním výboru čestné slovo, že v úterý, tedy před jednáním sněmovny a před hlasováním o důvěře, uděláme maximum pro to, abychom o případném doporučení k vydání nebo nevydání rozhodli.

A doporučíte?

V tuto chvíli vám to ještě nemůžu říct. Nejdříve chci slyšet oba dva pány poslance, potom jsme pozvali bývalého detektiva Komárka, toho si chci také poslechnout. Hlavně ale musím říct, že jsem doufala, že když vyrazím mezi svátky nastudovat spis, a trvalo mi to přes čtyři hodiny, budou vyvráceny mé pochybnosti, že budu mít pocit, že existuje dostatek důkazů pro to, že nejde o politicky nebo jinak motivovanou kauzu. 

A tyto vaše pochybnosti zůstaly i potom?

Nejen to, moje pochybnosti naopak vzrostly. A to, co mě dorazilo, to největší překvapení, a považuju to opravdu za skandální, je fakt, že policista, kterého jsme vyslechli na Mandátovém a imunitním výboru, prokazatelně lhal.

V čem lhal?

Řeknu vám, proč se domnívám, že lhal. Domnívám se to, protože chtěl, abychom rozhodli na Mandátovém a imunitním výboru, který proběhl tento týden v úterý. A lhal v tom, že na dotaz jednoho člena Mandátového a imunitního výboru, zda je pravda, že poslanci Babiš a Faltýnek, či jejich právní zástupci, nemohli nahlédnout do spisu poté, co tam byla vložena zpráva OLAF, což bylo v pátek, řekl, že to pravda není.

Celý rozhovor čtěte na serveru Info.cz >>>