Třetinu českých podniků řídí cizinci. Za devítinásobek platového průměru

Předseda představenstva automobilky Škoda Auto Winfried Vahland

Předseda představenstva automobilky Škoda Auto Winfried Vahland

Každý třetí manažer domácího výrobního podniku s více jak 250 zaměstnanci je cizinec a bere takřka čtvrt milionu korun měsíčně. V zahraničí je naopak sháňka po českých šéfech, a to především v sousedních zemích, ale třeba i v Americe a Rusku. Vyplývá to z aktuální studie společnosti Anderson Willinger mezi 340 vrcholovými manažery v Česku.

„Relativně vysoký podíl zahraničních manažerů odpovídá otevřenému charakteru domácí ekonomiky a přílivu přímých zahraničních investic do Česka. Desetinu tuzemských podniků vedou Němci, následují Francouzi s pětiprocentním podílem. Čtyři procenta pro manažery ze Slovenska lze vysvětlit spíše jazykovou a kulturní blízkostí obou zemí než nutností dosazovat vlastní management, který dohlédne na investice,“ říká Lucie Teisler, partnerka společnosti Anderson Willinger.

Z analýzy Anderson Willinger vyplývá, že fixní mzdy manažerů se v současnosti pohybují okolo 230 tisíc korun měsíčně, tedy za přibližně 8,5násobek domácí průměrné mzdy. Rozptyl je ale značný, mzdy se pohybují od 140 do 350 tisíc korun. Jejich výši výrazně ovlivňuje míra automatizace výrobních procesů závodu, země původu společnosti a stav závodu v době nástupu manažera.

Celkové odměny mohou být ještě výrazně vyšší. Promítnou se do nich bonusové složky, které dosahují až desítek procent nad rámec základní mzdy, a různé motivační programy pro management.

Plat výrazně navyšují bonusy

„Nadnárodní firmy obvykle počítají s vyšší fixní částkou a bonusy okolo 30 procent. Lokální firmy či zahraniční firmy s jedním majitelem naopak dávají přednost nižšímu fixnímu základu a bonusům, které mohou celkovou odměnu manažera i zdvojnásobit,“ vysvětluje odlišnou filozofii podniků Lucie Teisler.

Ze studie také vyplývá, kde se Češi v roli ředitelů výrobních závodů nejčastěji prosazují v zahraničí. Do top ten zemí aktuálně patří Německo, Slovensko, Polsko, Francie, USA, Rusko, Švédsko, Indie, Brazílie a Dánsko.