Tripartita stojí za vládou v otázce protiruských sankcí

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka vystoupili 3. září v Praze na tiskové konferenci po schůzi vlády, která projednávala návrh nových sankcí Evropské unie vůči Rusku.

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka vystoupili 3. září v Praze na tiskové konferenci po schůzi vlády, která projednávala návrh nových sankcí Evropské unie vůči Rusku. Zdroj: CTK

Vláda a její předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD) má podporu odborů i zaměstnavatelů ve vyjednávání o protiruských sankcích. Česko usiluje o to, aby se sankce nedotkly českého strojírenského exportu do Ruska, především vývozu obráběcích strojů. Po dnešním jednání tripartity to novinářům řekl Sobotka.

Sobotka zopakoval, že čeští vyjednávači budou usilovat o to, aby se sankce nedotkly vývozu české strojírenské produkce do Ruska. Už samotné zhoršení vztahů mezi unií a Ruskem má podle podniků negativní dopady na český průmysl, uvedl Sobotka. Podrobnější informace by měl Sobotka od vyjednávačů dostat v pátek.

Zástupci odborových svazů i zaměstnavatelů podle Sobotky podpořili i práci vládní pracovní skupiny, která byla k dopadu sankcí zřízena.

Předseda vlády tripartitu informoval také o záměru zjednodušit pravidla pro takzvaný kurzarbeit. Při kurzarbeitu firmy mohou získat peníze na vzdělávání zaměstnanců, pro něž nemají kvůli úbytku zakázek práci. V Česku už tento systém existuje, zaměstnavatelé jej ale kvůli údajně přísným pravidlům příliš nevyužívali. Podle Sobotky ministerstvo práce dopracuje potřebná ustavení a začlení je do novely zákona o zaměstnanosti, kterou ve středu schválila vláda. Cílem je, aby nová pravidla platila od příštího roku.