Učitelům rozumím, lepší platy si zaslouží, uvedl Štech. S odboráři se setká po zdravotní pauze

Ministr školství Štech (ČSSD) jednal o rozpočtu s ministrem financí Pilným (ANO)

Ministr školství Štech (ČSSD) jednal o rozpočtu s ministrem financí Pilným (ANO) Zdroj: ČTK

Ministr školství Štech (ČSSD) jednal o rozpočtu s ministrem financí Pilným (ANO)
Stanislav Štech
Předseda školských odborů František Dobšík
Předseda školských odborů František Dobšík
5
Fotogalerie

Ministr školství Stanislav Štech se chce kvůli dnes vyhlášené stávkové pohotovosti setkat s odboráři, jakmile to dovolí jeho zdraví. Uvedl to na twitteru. Po plánovaném lékařském zákroku by se měl vrátit do práce začátkem příštího týdne. Požadavkům odborů Štech rozumí, učitelé si podle něj lepší platy zaslouží. Stávkovou pohotovost považuje za logický důsledek nenaplnění slibů, které vyvolává frustraci i ostřejší reakce.

Odboráři trvají na zvýšení platů učitelů o 15 procent a platů nepedagogických pracovníků o deset procent, a to od listopadu. Dohromady požadují 13 miliard korun navíc. Koalice se v pondělí shodla, že chce učitelům přidat, ale strany se neshodují v tom, od kdy a o kolik.

"Věcně jsme s deklarovanými požadavky ve shodě, to říkám opakovaně," uvedl Štech, který je v současné době v pracovní neschopnosti.

Stávkovou pohotovost považuje za logický důsledek dění. "Nenaplnění slibů vyvolává pochopitelně frustraci i ostřejší reakce. Učitelé byli trpěliví dlouho a navýšení platů si zaslouží. Věřím, že k němu skutečně dojde.

Jde o kvalitu a vzdělání dětí a studentů!" napsal Štech. S odboráři se chce sejít, jakmile mu to dovolí zdravotní stav. Jeho spolupracovníci jsou s odbory v kontaktu průběžně a ministrovi předávají aktuální informace.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Michal Kučera (TOP 09) nechtěl stávku výrazně komentovat.

"Načasování do předvolebního období je možná trochu nešťastné, protože nevím, zda je někdo schopen konat tak, aby se požadavky splnily," řekl novinářům ve Sněmovně. Požadavky jsou však podle něj relevantní. Připomněl, že TOP 09 chce učitelům zvýšit platy v horizontu několika let řádově o 30 procent, aby nedostávali méně než "represivní složky".