Údajný spoluautor amnestie se odmítá vrátit na Nejvyšší státní zastupitelství

Zdeněk Koudelka, kandidát na ústavního soudce

Zdeněk Koudelka, kandidát na ústavního soudce Zdroj: ctk- Michal Krumphanzl

Právník a bývalý poslanec za ČSSD Zdeněk Koudelka, který je označován za spoluautora novoroční prezidentské amnestie, se má vrátit na Nejvyšší státní zastupitelství. V současnosti Koudelka pokračuje ve stáži na ministerstvu spravedlnosti, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ale požádal o jeho návrat. Koudelka však podal vůči Zemanovu podnětu rozklad, potvrdilo několik zdrojů z rezortu justice.

„Mohu potvrdit, že nejvyšší státní zástupce požádal o ukončení stáže Zdeňka Koudelky na ministerstvu spravedlnosti. Věc je v současné době v řízení a otázka jeho budoucího pracovního zařazení dosud tedy není vyjasněna,“ řekla mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová.

Koudelka byl v letech 1998 až 2006 poslancem za sociální demokracii a poté čtyři roky náměstkem tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. V úřadu nejvyššího státního návladního zůstal formálně i poté, co začal pracovat na ministerstvu jako stážista.

Prezident Miloš Zeman ve svém srpnovém projevu v Senátu prohlásil, že Koudelka se „nikoli zanedbatelnou měrou“ podílel na kritizované amnestii vyhlášené 1. ledna Václavem Klausem. Amnestie zastavila trestní stíhání obviněným ve známých trestních kauzách, jako byly například H-Systém nebo krach Union banky. Sám Koudelka se k autorství textu nepřiznal. Zeman, kterého pojí s Koudelkou dlouholeté přátelství, přitom dříve označoval za původce kontroverzních pasáží tzv. abolice někdejšího hradního právníka Pavla Hasenkopfa.

Koudelka, jenž v tomto roce mimo jiné odešel z funkce náměstka ředitele Justiční akademie, odmítl sdělit jakékoli podrobnosti ke svému současnému i budoucímu působení. „Nemám zájem se vyjadřovat,“ řekl na dotaz týdeníku Euro. Zastánce silné role prezidenta nechtěl ani upřesnit, na kterých vysokých školách přednáší. Podle informací z brněnské Masarykovy univerzity má jako docent částečný pracovní úvazek na tamní Právnické fakultě.

Bývalý prezident Václav Klaus loni Koudelku neúspěšně navrhl na ústavního soudce, senátoři jeho kandidaturu zamítli. Miloš Zeman údajně zvažoval, že Koudelku letos navrhne znovu, předseda ústavního soudu Pavel Rychetský se ale postavil ostře proti.