Udělení prověrky? Nejsem naivní, zvrat nečekám, říká Mynář

Kancléř Vratislav Mynář

Kancléř Vratislav Mynář Zdroj: ctk

Hradní kancléř Vratislav Mynář neočekává, že uspěl s rozkladem k Národnímu bezpečnostnímu úřadu (NBÚ) proti neudělení prověrky na stupeň přísně tajné. Nebyl prý tak naivní, aby si myslel, že ředitel NBÚ Dušan Navrátil rozhodnutí úřadu zvrátí.

Záporné rozhodnutí k udělení prověrky Mynář obdržel v září, na začátku října proti němu podal rozklad. Jeho právníci v něm napadli špatné právní posouzení NBÚ.

Pokud NBÚ rozklad zamítl, může se Mynář bránit správní žalobou u pražského městského soudu a poté ještě podáním kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu, ta už ale nemá odkladný účinek.

Kancléř minulý týden v České televizi uvedl, že se s výsledkem rozkladu pravděpodobně seznámí dnes. ČTK dnes ráno řekl, že prý „nebyl tak naivní, aby si myslel, že pan Navrátil rozhodnutí zvrátil“. Podání rozkladu označil za naprosto zbytečné, protože od něj nic neočekával. K výsledku se prý vyjádří později, protože má „důležitější věci na práci“.

Prezident Miloš Zeman v minulosti řekl, že kancléře nezbaví funkce před vyčerpáním všech možností odvolání. Kdyby prověrku nezískal, vždy prý pro něj bude mít v kanceláři důstojné místo. Jedním z důvodů, proč prezident Mynáře dosud neodvolal, je prý vyjádření Bezpečnostní informační služby (BIS), která dala k udělení prověrky Mynářovi kladné stanovisko.

Prověrka podle Mynáře není pro funkci nezbytná

Mynář vede prezidentskou kancelář bez prověrky téměř tři roky. Před žádostí o prověrku uvedl, že ji pro výkon funkce podle zákona nepotřebuje. Zažádal o ni v prosinci 2013, vlastní prověřování ale podle médií začalo zhruba o rok později.

S prověrkou má potíže i další vysoký úředník Pražského hradu, o prověření na stupeň přísně tajné nedávno přišel náčelník hradní vojenské kanceláře Rostislav Pilc. Zatímco u Mynáře, u jehož funkce zákon výslovně prověrku nevyžaduje, Zeman o odvolání neuvažuje, v případě Pilce avizoval jeho odchod.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček sdělil, že se „prezident této záležitosti věnuje“. „O konkrétních krocích ale budeme informovat až v okamžiku, kdy nastanou,“ uvedl Ovčáček na otázku k Pilcovu odvolání. Pilcův právní zástupce Daniel Volák na dotaz, zda Pilc neodejde z funkce sám, odpověděl, že jeho setrvání záleží na rozhodnutí Zemana.

Po Mynářovi má problém s bezpečnostní prověrkou i šéf vojenské kanceláře