Újezd Březina měl sečteno rychle, ze dvou voličů nepřišel žádný

Vojenský újezd Březina

Vojenský újezd Březina Zdroj: http://simyi.rajce.idnes.cz

Vojenský újezd Březina u Vyškova je rozlohou největším volebním okrskem v zemi. Má celkem 16 tisíc hektarů. Podle počtu voličů je ale zároveň nejmenším - žijí zde pouze dva voliči. Letošní volby oba dva vynechali.

Domovem obou voličů jsou hájenky uprostřed újezdu, který využívá armáda k výcviku. Prvním z nich je důchodce, který to má do volební místnosti ve Vyškově 20 kilometrů, a druhým lesní dělník, jenž by musel kvůli hlasování cestovat dokonce 35 kilometrů.

V minulosti se i přes zdlouhavou jízdu do volební místnosti hlasování účastnili. Počet obyvatel újezdu se pohyboval před lety kolem šesti, a to díky čtyřčlenné rodině Němcových, která se ale z hájenky ve vojenském prostoru před časem odstěhovala.

Volební turismus

Volební účast v újezdu v minulosti zvyšovali takzvaní volební turisté. Většinou šlo o recesisty, kteří si nechávali vystavit volební průkaz a pak hlasovali na úřadě újezdu, aby tamní komisi zkrátili dlouhé čekání na registrované voliče. Například k přímé volbě prezidenta v roce 2013 se jich v Březině přihlásilo hned 19.

Jsou volby, na obzoru je spasitel