Ukrajinský velvyslanec v Česku rezignoval, usiloval o propuštění Fajáda

Propuštění pěti Čechů v Libanonu je výsledkem dohody o výměně, která předpokládá osvobození Libanonce Alího Fajáda (na snímku ze 14. září 2015) zadržovaného v České republice

Propuštění pěti Čechů v Libanonu je výsledkem dohody o výměně, která předpokládá osvobození Libanonce Alího Fajáda (na snímku ze 14. září 2015) zadržovaného v České republice Zdroj: ctk

Ukrajinský velvyslanec v České republice Borys Zajčuk rezignoval. Potvrdila to mluvčí ukrajinské ambasády v Praze. Důvody Zajčukova odstoupení nekomentovala. O rezignaci velvyslance informoval kyjevský list Ukrajinska pravda s odvoláním na ukrajinského poslance Serhije Leščenka.

„Můžeme to potvrdit,“ řekla mluvčí ukrajinského velvyslanectví o zprávě o rezignaci. Důvod velvyslancova kroku nesdělila. Na dotaz, zda odstoupení souvisí s případem Fajáda, odmítla reagovat.

Podle informace, kterou poskytl poslanec Leščenko, ambasador napsal oznámení o složení funkce bez jakýchkoli konzultací s ukrajinským ministerstvem zahraničí. Pracovníci kyjevského ministerstva na dotaz deníku uvedli, že kádrové otázky resortu nekomentují.

České ministerstvo zahraničí zatím oficiálně nedostalo zprávu o tom, že by Zajčuk podal demisi. „Platí, že nám to zatím nikdo nesdělil,“ doplnila mluvčí ministerstva Michaela Lagronová dřívější vyjádření. O odstoupení velvyslance nebyl informován ani ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Hynek Kmoníček. „Oficiálně o ní nic nevíme,“ napsal.

Kauce pro Fajáda

Ukrajinska pravda v této souvislosti připomněla únorovou informaci deníku Dnes o tom, že se ukrajinské velvyslanectví v Česku snažilo dosáhnout propuštění bývalého poradce předloni sesazeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, Libanonce Alího Fajáda, z vazby v Praze. Zajčuk se prý přitom dotazoval na případnou výši kauce.

České úřady minulý měsíc Fajáda propustily, ačkoli o jeho vydání usilovaly Spojené státy. Fajád, který má vedle libanonského i ukrajinský pas, se nyní nachází v Libanonu, kde je obviněn z prodeje zbraní a raket kolumbijským povstalcům.