ÚOHS napadl tendr Prahy za 600 milionů

Pražský magistrát (ilustrační foto)

Pražský magistrát (ilustrační foto) Zdroj: Jan Rash

Loni na podzim pražskou radnicí zahájené výběrové řízení na externí právní služby za 600 milionů korun se začíná komplikovat. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vyhověl stížnosti jednoho z vyřazených uchazečů a rozhodl o vydání předběžného opatření. Bez ohledu na to vedení hlavního města pokračuje v tendru dál. Riskuje tak porušení zákona.

Radní pro legislativu Lukáš Manhart (TOP 09) tvrdí, že chystaná zakázka má skluz a proto prý není možné s výběrem otálet. Například ministerstvo obrany momentálně řeší totožný problém. Soutěž ale stoplo a čeká na stanovisko ÚOHS.

Magistrát má navíc svázané ruce, protože služby advokátních kanceláří vzešlých z výběrového řízení nebude moci využívat. „Zadavateli se ukládá zákaz uzavřít smlouvy do doby, než bude případ řádně prošetřen, případně než bude zjednána náprava,“ píše se ve stanovisku ÚOHS, které má deník E15 k dispozici. Město nepopírá, že předběžné opatření obdrželo. „Zahájili jsme pouze druhou fázi zadávacího řízení, přičemž ta směřuje k posouzení a vyhodnocení nabídek a až následně k uzavření smluv. Proces bude trvat minimálně tři měsíce,“ snaží se Manhart rozptýlit pochybnosti. Podle něj je tento postup v souladu se zákonem.

Navzdory tomu, že předběžné opatření radnici neukládá, aby řízení zastavila, je v podobných případech obvyklé, že zadavatel počká na výsledek přezkumu. V opačném případě může porušit paragraf zákona o zadávání veřejných zakázek, kde se píše o zásadě transparentnosti, zákazu diskriminace a rovném přístupu k uchazečům. A právě proto, že ÚOHS má podezření, že magistrát jednoho z nich diskriminuje a nerovně s ním zachází, mohla být tato advokátní kancelář vyloučena protizákonně. Antimonopolní úřad ji tedy může do tendru vrátit.

Rezort obrany se ocitnul ve stejné situaci. Rovněž uspořádal soutěž na právní služby, konkrétně připravuje rámcovou smlouvu na tři roky za 40 milionů korun. Do tendru se přihlásilo 15 uchazečů. Dva neúspěšní však podali námitky. „Celou zakázku prověřuje ÚOHS. Čekáme na jeho rozhodnutí,“ uvedl mluvčí ministerstva Jan Pejšek.