ÚOHS zakázal státním železnicím uzavřít smlouvu s Kapschem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Antimonopolní úřad zakázal státním železnicím uzavřít smlouvu za stamiliony s firmou Kapsch. Tendry jsou podle firem, které v soutěžích neuspěly, psané Kapschi na míru. Jedná se o zakázky na systém GSM-R, který umožňuje v rámci celé Evropy komunikovat s pomocí jednotných radiostanic ve vlacích se zabezpečovacími zařízeními na tratích.

O rozhodnutí ÚOHS informoval server iDnes.cz. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydal předběžné opatření, které státní Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) zakazuje uzavřít smlouvu. „Důvodem vydání opatření je možné nezákonné nastavení zadávacích podmínek,“ řekl serveru mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda. Opatření se týká pokrytí tratí z Českých Budějovic do Českých Velenic a do Horního Dvořiště za 216,6 milionu korun.

Stížnost podala společnost Vegacom, která chtěla využít technologii od firmy Nokia Networks. Podle znaleckého posudku, který si nechal Vegacom vypracovat, jsou podmínky soutěží nastavené tak, že se dá použít jen zařízení od Kapsche, píše iDnes.cz. Samotná Nokia si kvůli údajnému zvýhodnění Kapsche u SŽDC stěžuje i Evropské komisi. Podobný spor vedla podle serveru v Polsku, kde se nakonec podmínky tendrů uvolnily a zabezpečení výrazně zlevnilo.

Stát ale odmítá, že by někoho zvýhodňoval. „Zadávací podmínky jsou nastavovány v souladu se zákonem tak, aby byla vždy zajištěna bezpečnost provozu, vzájemná kompatibilita obou systémů i uvnitř nich a bezporuchový chod. V tuto chvíli nemáme žádné informace o tom, že by zadávací dokumentace byla nestandardní,“ řekl serveru Zdeněk Neusar z tiskového oddělení ministerstva dopravy.