ÚOHS zrušil tendr na opravu chrámu v Kutné Hoře za 150 milionů

Kutná hora

Kutná hora Zdroj: profimedia.cz

Náročný projekt obnovy interiéru chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře zapsaného i na seznamu památek UNESCO za 154 milionů korun dostal trhlinu. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) totiž kvůli pochybení zadavatele zrušil veřejnou zakázku, kterou na opravu vypsala Římskokatolická farnost - arciděkanství Kutná Hora.

„Zadávací řízení bylo zrušeno, neboť zadavatel stanovil nepřiměřené požadavky na prokázání technických kvalifikačních předpokladů uchazečů,“ řekl deníku E15 mluvčí úřadu Martin Švanda. Odvolání podáno nebylo, a rozhodnutí tak nabylo 3. listopadu právní moc, dodal.

Kutnohorský arciděkan Jan Uhlíř deníku E15 řekl, že snahou farnosti bylo vybrat firmu, která má zkušenosti s opravou některé z národních kulturních památek, kterou je i kutnohorská katedrála. Proto po uchazečích farnost chtěla doložit reference prokazující zkušenosti s opravou takových objektů, nikoli jen kulturních památek.

„ÚOHS nám toto kritérium však vytknul, neboť legislativně není vymezen rozdíl mezi obnovou kulturní památky (KP) a národní kulturní památkou (NKP) a celou soutěž zrušil. Proti tomu jsme se neodvolali a chystáme se vypsat novou soutěž,“ uvedl Uhlíř.

Projekt revitalizace chrámu sv. Barbory za 154 milionů korun pod názvem Kámen a světlo schválilo již dříve ministerstvo kultury a je součástí generální opravy chrámu trvající od roku 1995. Vlastní oprava interiéru měla začít již v říjnu a měla trvat přesně dva roky.

Kompletní obnova interiéru počítá mimo jiné s restaurováním kamenných částí, omítek, gotických fresek, obnovou podlah, dokončením statického zajištění kleneb lodí, celkovou rekonstrukcí technické infrastruktury a očištěním a částečným restaurováním mobiliáře. „Připravujeme nové zadávací podmínky, abychom v co nejbližší době mohli vyhlásit nové veřejné výběrové řízení. I přes posunutí termínu zahájení stavebních prací musí být však realizace projektu ukončena v říjnu 2014,“ dodal arciděkan.