Upozornil na možnou korupci, kraj na něj podá trestní oznámení

Leo Steiner

Leo Steiner Zdroj: CTK

Ústecký kraj podá trestní oznámení kvůli upozornění na údajnou korupci na ROP Severozápad. S ním přišel bývalý úředník Úřadu regionální rady Leo Steiner, podle hejtmanky Jany Vaňhové (ČSSD) se dopustil trestného činu pomluvy a šíření poplašné zprávy. Řekla to na dnešní tiskové konferenci. V úterý podá podobné oznámení i Úřad regionální rady. Steiner tvrdí, že rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji ovládl politický kartel. Důkazy prý předal policii.

Jednačtyřicetiletý Steiner, který je předsedou krajské KDU-ČSL, na úřadě působil necelé tři měsíce. Odešel na konci zkušební doby po projevu na zasedání monitorovacího výboru, kde obvinil úřad z klientelismu a korupce. Jako příklad předražení zmínil opravu silnice I/7 z Loun do Ročova, kterou zadal Ústecký kraj začátkem roku 2011 za 232 milionů korun. Jedna z položek, takzvaný dotační management, byl podle Steinera místo původních čtyř milionů korun nakonec trojnásobně předražený.

Právě toto tvrzení Ústecký kraj popudilo nejvíce. Podle vedoucí odboru regionálního rozvoje Zuzany Kadlecové šlo podle smlouvy z roku 2010 na dotační management 3,5 milionu korun, tedy asi procento z ceny stavby. „V roce 2011 úřad změnil procento, které může být použito na dotační management. Proti tomu se Ústecký kraj ohradil, náš odbor napsal dopis, ve kterém žádal dodržení smlouvy,“ uvedla Kadlecová. Úřad podle ní nárok kraje na zbylé peníze uznal.

Steiner novinářům řekl, že hejtmanka Vaňhová se tímto dopisem zasadila o zvýšení částky na dotační management. „Obvinil mě z toho, že jsem zodpovědná za trojnásobné předražení silnice Louny - Ročov. Vyzývám ho, aby předložil všechny důkazy a nebo se mi veřejně omluvil,“ požaduje Vaňhová. Krajský úřad dnes proto podá trestní oznámení.

Jana VaňhováJana Vaňhová | CTKJana Vaňhová

„Trestní oznámení je na místě. Kraj jeho vyjádření poškozuje, protože vyvolává v lidech zděšení, že tady vládnou politici, kteří poškozují kraj,“ uvedla právnička Marie Benešová. Pokud by orgány činné v trestním řízení neshledaly důvody pro trestní stíhání, chce Benešová podat žalobu na ochranu osobnosti hejtmanky.

Úřad regionální rady považuje Steinerovo vystoupení za začátek politického boje před volbami, protože bývalý úředník je předsedou krajské KDU-ČSL a zároveň chtěl kandidovat za nově vzniklé hnutí PRO kraj. Úřad proto také podá trestní oznámení. „Dnes to dáváme dohromady, podání učiníme v úterý,“ řekla mluvčí Úřadu regionální rady ROP Severozápad Marcela Klíchová.

ROP Severozápad stíhají problémy už poslední rok a půl. Vloni v březnu zatkla policie ředitele Petra Kušnierze kvůli podezření, že bral za přidělení evropských dotací úplatky. Soud o případu zatím nerozhodl, Kušnierz byl ale až do zimy ve vazbě. Další problémy nadělal audit společnosti Deloitte, který zkoumal vzorek 35 projektů. Úřad kvalitu auditu tvrdě kritizoval a ministerstvo financí mu dalo částečně za pravdu, i tak jde ale do Bruselu zpráva o řadě pochybení.