USA nabízejí starší i nové F-16

F-16

F-16 Zdroj: profimedia.cz

Soupeřem švédských nadzvukových letounů JAS-39 Gripen by v možném tendru, jehož vypsání stále zvažuje vláda, byly buď starší, anebo zbrusu nové, modernizované americké F-16. Podle informací deníku E15 na žádost ministerstva obrany o zaslání předběžných nabídek reagovaly z oslovených zemí jen USA.

Úřad se na ně obrátil po rozhodnutí Nečasova kabinetu chystat tendr pro případ, že jednání se Švédskem o přijatelném řešení definitivně zkrachují. Žádosti byly odeslány loni na konci roku. „Nabídky už jsme obdrželi, ale koho jsme oslovili a kdo nám odpověděl, není možné komentovat,“ řekl šéf Národního úřadu pro vyzbrojování Pavel Bulant.

Podle důvěryhodného zdroje se diplomatickými kanály vyjádřilo i Německo. To mělo účast v soutěži odmítnout proto, že těžký bitevník Eurofighter Typhoon se dvěma motory nemůže cenově konkurovat jednomotorovému gripenu označovanému za lehký bojový stroj. V prosinci zveřejnil bývalý šéf rezortu Alexandr Vondra parametry švédské nabídky, takže Němci věděli, o kolik by museli slevit, aby pro ně vůbec mělo smysl do tendru jít.

Vzhledem k tomu, že Francie na českou žádost nereagovala, je situace stejná jako dříve, kdy pozici švédských strojů ohrožovaly jen olétané F-16. „Problém je, že už toho mají za sebou poměrně hodně. A ty nové jsou drahé. Navíc bychom museli přebudovat celou logistiku,“ řekl nejmenovaný zdroj.

Na druhé straně v mnoha ostrých operacích osvědčené F-16 má ve výzbroji armáda Polska. Pokud by se s ním Česko dohodlo na společné výcvikové a servisní základně, oběma zemím by to přineslo značné úspory. Podobná dohoda však může být uzavřena i s Maďarskem, jež se rozhodlo pokračovat v pronájmu gripenů.

Třetí kolo rozhovorů se Švédy proběhlo podle šéfa rezortu obrany Vlastimila Picka na začátku dubna, další je naplánované na tento měsíc. „Během května by měly být předány některé informace, o nichž se následně začne velice intenzivně jednat,“ řekl nedávno v pořadu TV Prima Picek.

Jak je to s gripeny

Dosavadní desetiletý pronájem 14 švédských stíhaček přijde českou armádu celkem na 19,6 miliardy korun. Momentálně by tříletý pronájem měl stát pět miliard, pětiletý osm a desetiletý 14,5 miliardy. Na dvanáctiletý pronájem by údajně Švédsko poskytlo téměř 40procentní slevu oproti stávajícímu kontraktu. Ten vyprší v prosinci 2014.

Konkurenti gripenů zahajují další bitvu